Marynowany kalafior na szybko. Prosty i pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Każdy się skusi

Przedstawiamy przepis na ciekawą przekąskę. Przygotujemy ją z kalafiora i papryki. Jest ona niezwykle prosta w przygotowaniu a przede wszystkim smaczna i piękna.

Składniki:

  • kalafior – 1 kg
  • papryka – 200 gr
  • marchewka – 120 gr

Marynata (na 1.l.)

  • sól – 2 łyżki
  • cukier – 3 łyżki
  • olej roślinny – 5 łyżek
  • ocet – 5 łyżek stołowych
  • liść laurowy – 2 szt.
  • czarny pieprz w ziarnach – 5 szt.
  • czosnek – 5 ząbków

Pyszny marynowany kalafior instant

Przygotowanie

Podziel kalafiora na kwiatostany. Szczególnie duże kwiatostany podziel na 2-3 części. Słodką paprykę oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Obierz marchewki i również pokrój w paski.

Wlej wodę do garnka, zagotuj i włóż do niego kalafior. Gotuj przez 2 minuty. Odlej część wody, tak aby pozostała lekko przykrywała kalafior.

Przecedź pozostałą wodę i wlej do garnka. Dodaj do niej przygotowane przyprawy sól i pieprz. Gotuj przez 2 minuty, a następnie dodaj ocet i olej roślinny.

Włóż kalafior do garnka, rozłóż pokrojone warzywa na wierzchu i zalej gorącą marynatą. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia. Włóż na noc zimny kalafior do lodówki. Rano będziesz mógł się cieszyć gotową, pyszną i oryginalną przekąska. Smacznego!

error: Content is protected !!