Czy nadal marynujesz kotlety w mące i zanurzasz je w jajku. Wszystko jest o wiele łatwiejsze

Kotlety z kurczaka to danie, którego po prostu nie można przestać kochać. Kruchy kurczak w przyprawach i złota skórka to idealna uczta na każdą okazję.

Jesteśmy przyzwyczajeni do smażenia kotletów na patelni, zanurzania ich najpierw w jajku, a następnie w mące. Można je jednak przygotować inaczej.

Powiemy Ci, jak smakowicie upiec kotlety z kurczaka. Mąka i jajko nie są potrzebne do tego przepisu. To danie jest darem dla tych, którzy lubią soczyste mięso i nie lubią myć rąk od przyklejonej panierki.

Marynowane Kotlety Z Kurczaka

Składniki

  • Filet z kurczaka 4 sztuki
  • Miód 40 g
  • Musztarda 30 g
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Majonez 50 g
  • Sól do smaku
  • Czerwona mielona papryka do smaku
  • Mielony czerwony pieprz do smaku
  • Olej słonecznikowy 30 ml

Przygotowanie

Aby przygotować marynatę, wymieszaj musztardę, olej słonecznikowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, płynny miód i majonez. Dodaj sól i przyprawy do smaku.

Czerwony mielony pieprz lub papryka jest idealna. Wszystko dobrze wymieszaj.

kotlety z kurczaka

Opłucz kurczaka, wysusz go ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie plastry.

kotlety z kurczaka

Przykryj mięso folią spożywczą i delikatnie rozbij. Następnie umieść kurczaka w głębokiej misce, zalej marynatą i pozostaw na 1-2 godziny.

kotlety z kurczaka

Ułóż marynowane kotlety na blasze wyłożonej pergaminem, zalej mięso pozostałą marynatą i włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.

kotlety z kurczakakotlety z kurczaka

Soczyste kotlety z kurczaka są gotowe! Polecamy podawanie ich z ulubionym sosem i sałatką warzywną. Taki zdrowy i smaczny obiad spodoba się absolutnie każdemu.

Udostępnij ten interesujący przepis znajomym na Facebooku!

error: Content is protected !!