Marynowana wieprzowina – O wiele lepsze niż jakakolwiek kiełbasa. Goście zachwalali więc dzielę się przepisem

Nie każdy z nas lubi gotowaną wieprzowinę, jednak bardziej popularne są one w wersji pieczonej, duszonej oraz smażonej.

Jednak dzięki tej wspaniałej marynacie, nawet gotowana wieprzowina będzie nam bardzo smakować, może nawet bardziej niż w innych wersjach. Na zasmakuje to każdemu kto jej spróbuje.

Przygotowanie nie jest wcale trudne chociaż wymaga odrobinę czasu i cierpliwości.

Można zamienić wieprzowinę np. wołowiną, która także będzie smakować pysznie. Zioła można zastąpić innymi np. kolendrą, natka pietruszki, koperkiem lub bazylią.

Mięso gotowane jest także dużo zdrowsze od smażonego czy pieczonego. Danie to nie jest tylko dla osób, które chcą schudnąć czy tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać ale też dla każdego z nas.

Od dziś danie to będzie często gościło na Waszych stołach i będzie zachwycać rodzinę oraz gości.

Składniki:

  • 500 g wieprzowiny lub wołowiny
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • 3 cebule
  • 1 kolendra
  • 1 papryczka chili
  • 50 m wody
  • 90 ml soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki

Przygotowanie:

Do wrzącej wody, włóż cały kawałek mięsa ( wieprzowinę lub wołowinę ) oraz dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, goździki oraz cebulę. Gotuj na średnim ogniu, po upływie około 30 min posól mięso i gotuj przez je jeszcze około 10 minut.