Dawno nie jadłam tak dobrego marynowanego mięsa. O wiele lepsze niż jakakolwiek kiełbasa

Wieprzowina w pysznym, soczystym wydaniu z cebulką. Palce lizać!

Zazwyczaj w polskich domach wieprzowinę podaje się w smażonej lub pieczonej wersji. Dziś przygotujemy ją w innej odsłonie.

Tak przyrządzone mięso jest idealnie soczyste i z pewnością o wiele bardziej lekkostrawne. Będzie idealnym daniem popisowym na niedzielny lub świąteczny obiad.

Klucz do sukcesu stanowi w tym przepisie specjalna, aromatyczna marynata. Samo jej przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu. Trzeba natomiast troszkę odczekać zanim mięso dokładnie przejdzie przyprawami.

Lista składników

  • pół kg mięsa wieprzowego
  • 3 cebule
  • jedna papryczka chili
  • 2 listki laurowe
  • 4 goździki
  • pęczek świeżej kolendry
  • 3 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • pół łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • półtorej łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 50 ml wody
  • 90 ml cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Włóż przygotowany kawałek wieprzowiny do wrzącej wody. Dodaj pieprz ziarnisty, liście laurowe , goździki i jedną cebulę. Gotuj na średnim ogniu przez około pół godziny. Po tym czasie posól i gotuj kolejne 10 minut.

Nakłuj mięso delikatnie widelcem bądź nożem, aby sprawdzić czy jest gotowe. Jeśli wypływające soki nie będą podbarwione krwią tylko będą przezroczyste oznacza to, że możesz wyjąć mięso. Jeśli nadal jest czerwone gotuj je dalej i na bieżąco sprawdzaj.

Sporządzając marynatę wymieszaj 50 ml wody z sokiem z cytryny(zamiennie limonki) , oliwą z oliwek i olejem balsamicznym. Dodaj wszystkie przyprawy, zioła, sól i cukier, a następnie dokładnie wymieszaj.

Cebulę pokrój w piórka. Przestudzone mięso pokrój w średniej grubości plastry. Umieść je w misce kładąc naprzemiennie z pokrojona cebulą. Zalej całość marynatą i przykryj folią spożywczą.

Wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Najlepiej marynować mięso przez całą noc. Co około godzinę wszystko dokładnie przemieszaj.

Kiedy mięso będzie zamarynowane przełóż je na talerz. Posiekaj drobniutko papryczkę chili i posyp po całości. Jako dekorację wykorzystaj gałązki świeżych ziół. Gotowe.

Pamiętaj, że w podobny sposób możesz przygotować tez wołowinę. Smacznego!