Leniwe pierogi – przepis wart zapisania. Tak smaczne, że palce lizać. Moja babcia poleca.

Leniwe pierogi tylko z nazwy mogą być mało intrygujące. Ich smak bardzo dużo osobom kojarzy się z wyjątkowym czasem dzieciństwa.

Warto przypomnieć sobie te piękne czasy, a także oddać ich namiastkę również naszym dzieciom. Poznaj przepis na pierogi, które mogą być podawane jako ciepłe i pożywne śniadanie, ekspresowy obiad bądź też zdrową kolację.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 1 lub 2 jajka
  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki cukru (wedle uznania)
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • śmietana do smaku

Sposób przygotowania

Twaróg (najlepiej domowy) przepuść przez sito. Następnie dodaj do niego jajka, cukier (wedle uznania), wcześniej roztopione masło oraz sól.

Całość dobrze wymieszaj, a kolejno wsyp do masy przesianą mąkę. Tak przygotowane ciasto ugnieć.

Następnie połóż je na stole, który powinien być posypany mąką. Podziel ciasto na dwie połówki. Obydwie części ciasta zroluj w taki sposób, aby powstał efekt cienkiej kiełbasy.

Następnie lekko je spłaszcz oraz posiekaj je na malutkie kawałki. Teraz tylko zanurz tak przygotowane pierogi w wodzie, która wrze oraz gotuj do momentu ich wypłynięcia na wierzch.

W celu dekoracji użyj śmietany oraz owoców.