Leniwe pierogi – przepis wart zapisania. Tak smaczne, że palce lizać. Moja babcia poleca.
Leniwe pierogi tylko z nazwy mogą być mało intrygujące. Ich smak bardzo dużo osobom kojarzy się z wyjątkowym czasem dzieciństwa.
Warto przypomnieć sobie te piękne czasy, a także oddać ich namiastkę również naszym dzieciom. Poznaj przepis na pierogi, które mogą być podawane jako ciepłe i pożywne śniadanie, ekspresowy obiad bądź też zdrową kolację.
Składniki
- 500 g twarogu
- 1 lub 2 jajka
- 1-1,5 szklanki mÄ…ki
- 2-3 łyżki cukru (wedle uznania)
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- śmietana do smaku
Sposób przygotowania
Twaróg (najlepiej domowy) przepuść przez sito. Następnie dodaj do niego jajka, cukier (wedle uznania), wcześniej roztopione masło oraz sól.
Całość dobrze wymieszaj, a kolejno wsyp do masy przesianą mąkę. Tak przygotowane ciasto ugnieć.
Następnie połóż je na stole, który powinien być posypany mąką. Podziel ciasto na dwie połówki. Obydwie części ciasta zroluj w taki sposób, aby powstał efekt cienkiej kiełbasy.
Następnie lekko je spłaszcz oraz posiekaj je na malutkie kawałki. Teraz tylko zanurz tak przygotowane pierogi w wodzie, która wrze oraz gotuj do momentu ich wypłynięcia na wierzch.