Leniwe pierogi – Tak smaczne, że palce lizać. Z notatnika mojej babci

Pierogi leniwe to potrawa dobrze znana na polskich stołach. Większości kojarzyć się będą z dzieciństwem, nostalgią dawnych czasów.

Są doskonałą propozycją o każdej porze dnia. Świetnie nadadzą się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła przekąska na podwieczorek.

Składniki:

  • 1 – 2 jajka
  • 500 g twarogu
  • 3 łyżki masła
  • 1 – 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • śmietana do smaku

Przygotowanie

Najlepiej użyć twarogu domowej produkcji. Gdy już taki masz, przetrzyj go przez sito. Wymieszaj go doskonale w misce wraz z roztopionym masełkiem, jajkami, solą oraz opcjonalnie – z cukrem. Do tego dodaj przesianą mąkę i zagnieć z powstałej masy cudowne ciasto.

Posyp stół mąką, połóż na nim ciasto, które następnie podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj wałek, który od wierzchu spłaszczysz, a potem pokroisz na mniejsze kawałki.

Posól wodę i ją zagotuj. Zanurz w takiej wodzie pierożki i gotuj do momentu wypłynięcia.

Doskonale będą pasowały, przykładowo śmietana i cukrowa posypka. Smakowitego dania!