Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować smaczne, solone pomidory – Obłędny smak

Ten prosty przepis pozwoli ci przygotować smaczne, solone pomidory. Idealnie sprawdzą się zimą, jako źródło witamin, kiedy nie ma dostępu do świeżych warzyw.

Zachęcam cię do przygotowania pysznych, lekko słonych pomidorów. Mój przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Takie domowe pomidory przywołają smak lata podczas długich, zimowych miesięcy.

Takie przetwory świetnie się sprawdzą jako dodatek do śniadania, obiadu lub kolacji… Dzięki tym pomidorom każde spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną będzie pachnieć latem.

Składniki:

  • pomidory – 1kg
  • czosnek – główka
  • woda – 1l
  • sól – 2 łyżki
  • cukier – łyżeczka
  • koper, pietruszka, liście chrzanu

Przygotowanie

Chcesz, żeby twoje pomidory były pyszne? Przestrzegaj poniższych zasad, a twoje przetwory będą zachwycać smakiem i zapachem!

Wybierz niewielkie, jeszcze nie do końca dojrzałe pomidory, mające średnicę około 6cm.

Każdego pomidora kilkakrotnie nakłuj za pomocą cienkiej wykałaczki w miejscu, w którym wcześniej znajdowała się szypułka. Następnie pomidory dokładnie umyj i włóż je do słoików.

Teraz przygotuj roztwór z soli, cukru i wody. Następnie zalej nim warzywa. Obierz czosnek, a potem każdy ząbek przetnij na pół.

Porozkładaj czosnek do słoików, a następnie do każdego słoika dołóż liść kopru, pietruszki i chrzanu. Słoiki należy mocno dokręcić. Następnie na dzień lub dwa należy je zostawić w temperaturze pokojowej, pod przykryciem.

Lekko solone pomidory z dodatkiem czosnku idealnie się sprawdzą jako przekąska o każdej porze roku. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 20 minut.

Smacznego!