Pyszny kurczak z warzywami w sosie sojowym na smukłą talię. Dla Pań które chcą schudnąć.

Spośród wszystkich przepisów na dania z piersi z kurczaka, ten zasługuje na szczególną uwagę.

Po pierwsze dlatego, że ta obfita kolacja zawiera tylko 62 kcal na 100 g, a po drugie, wszystkie składniki są pyszne i chrupiące.

Aby kurczak miał bogaty smak, dodaj sos sojowy i sok z cytryny. Należy pamiętać, że sos sojowy jest słony sam w sobie, z tego powodu nie ma dodatkowo soli w przepisie.

Składniki:

  • Filet z kurczaka 300 g
  • Marchewka 2 sztuki
  • Papryka 1 sztuka
  • Pieczarki 6 większych sztuk
  • Cebula 1 sztuka
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sos sojowy 30 ml
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Kolendra do smaku

Kurczak z pieczarkami i warzywami

Przygotowanie:

Pokrój filet z kurczaka, paprykę i marchewkę na małe kawałki, duże grzyby pokrój na ćwiartki, posiekaj cebulę.

Rozgrzej olej w głębokiej patelni, włóż mięso i usmaż na złoty kolor, zmniejsz ogień i przykryj. Filet powinien być duszony przez co najmniej 30 minut.

Na dużym ogniu najpierw usmaż cebulę, a następnie dodaj marchewkę. Gdy warzywa się zrumienią, natychmiast włóż je na patelnię z kurczakiem.

Smaż grzyby przez 5 minut, włóż do mięsa.

Ostatnia rzecz to papryka smażona z posiekanym czosnkiem i kolendrą.

Gdy wszystkie warzywa zostaną połączone z kurczakiem, wlej mieszaninę sosu sojowego i soku z cytryny, mieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-2 minuty. Smacznego!

error: Content is protected !!