Sałatka „Król stołu”: Królewskie danie z prostych produktów

Proponuję przepis na sałatkę, którą podaje się w niespotykanej formie rolady. Delikatna, smaczna, sycąca sałaka idealna na każdą okazję! Oryginalny wygląd sałatki z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.

Produkty do przygotowania sałatki są łatwo dostępne i niedrogie. Wystarczy trochę wysiłku, a goście będą zaskoczeni Twoimi umiejętnościami kulinarnymi i talentem! „Król stołu” to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej!

Wszystkie produkty doskonale komponują się ze sobą, dlatego sałatka okazuje się magiczna: sycąca, smaczna, pachnąca i piękna jednocześnie.

Składniki

  • pierś z kurczaka – 200 gr,
  • ser (twardy) – 100 gr,
  • ziemniaki (ugotowane) – 4 sztuki,
  • marchewki (ugotowane) – 4 sztuki,
  • buraki (ugotowane) – 2 sztuki (duże),
  • masło – 100 gr,
  • majonez – 200 gr,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • żelatyna – 9 g,
  • trochę soli.

Sałatka „Król stołu”: królewskie danie z prostych produktów

Przygotowanie:

Wsyp żelatynę do małej miski i zalej ją odrobiną zimnej wody. Kieruj się sposobem przygotowania podanym na opakowaniu żelatyny.

Sałatka będzie składać się z dwóch części. Jednym z nich jest środek.

Bardzo drobno pokrój pierś kurczaka i włóż do miski.

Zetrzyj ser na grubej tarce i dodaj do mięsa, dodaj posiekany czosnek, masło i 40 gr majonezu.

Wszystko dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji pasty.

Rozprowadź mieszankę na folii spożywczej, ma być wysoka na około 7 centymetrów, zwiń ją aby otrzymać z środka długi rulon.

Wstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie drugiej części. Na grubej tarce zetrzyj marchewki, ziemniaki, buraki. Żelatynę lekko podgrzej i dodaj pozostały majonez, wymieszaj.

Na folii spożywczej rozprowadź warstwami ( na taka samą długość jak wcześniej przygotowany środek  z piersią), najpierw buraki, posmaruj je mieszanką majonezu i żelatyny, kolejno warstwę marchwi, ponownie majonez z żelatyną, warstwę ziemniaków i ponownie majonez.

Rozwiń roladę mięsną z serem i połóż ją na środku przygotowanych warstw warzywnych.

Za pomocą folii najpierw podnieś jedną krawędź warstwy warzywnej, a następnie drugą. Złącz je po środku formując roladę.

Włóż do lodówki na 7 godzin. Rolada będzie gotowa wcześniej, ale im więcej spędzi czasu w lodówce, tym lepiej będzie się ją kroić. Po 7 godzinach wyjmij ją z lodówki, usuń folię i połóż na półmisku. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu.

Pamiętaj, aby ugotować tak pyszną przystawkę i zaprosić przyjaciół do jej skosztowania. Zobacz inne przepisy na proste i świąteczne sałatki na naszej stronie: mamy wiele do zaoferowania. Smacznego!

error: Content is protected !!