Jak przygotować kremowy deser w 5 minut: delikatny, kremowy i bardzo lekki. Twojej talii nie zaszkodzi.

Dziś proponuje na deser bawarską śmietanę. Magiczny kremowy krem ​​o konsystencji galaretki sam w sobie jest niesamowity, a także otwiera ogromne możliwości kulinarnej wyobraźni.

Może być stosowany do tworzenia wielowarstwowych ciast lub jako nadzienie do naleśników i tartaletek.

Składniki

  • Mleko 1,5 szklanki
  • Cukier według uznania
  • Żółtko 3 sztuki
  • Śmietana  30% 300 ml
  • Woda 4 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • Żelatyna 1 łyżka

Deser Kremowy

Przygotowanie

Ubij żółtka z cukrem i postaw garnek na małym ogniu. Wlej cienkim strumieniem mleko i podgrzewaj przez 10 minut, ciągle mieszaj. Nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij z ognia.

Ubij śmietanę lub jogurt naturalny (jeśli chcesz uzyskać wersję mniej kaloryczną) z ekstraktem waniliowym.

Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wlej żelatynę do mieszanki mleka i jajek, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

Dodaj bitą śmietanę, ponownie dokładnie wymieszaj i ułóż w misce. Umieść w lodówce na parę godzin. Ten przestronny, delikatny deser zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci!

kremowy deser śmietana

Konsystencja gotowego deseru zależy w dużej mierze od ilości żelatyny.

Jeśli dodasz jej trochę więcej otrzymasz deser przypominający panacottę, trochę mniej żelatyny, a uzyskasz deser podobny do lodów. Smacznego!

error: Content is protected !!