Jak zrobić kawowy krem mascarpone w kilka minut – Zaskoczę Cie tym przepisem

Świetny smak ciasta przeważnie kojarzy nam się z czasochłonnym wykonaniem, jednak nie tym razem.

Proste wykonanie i niebiański smak to idealny opis kakaowego kremu mascarpone do tiramisu, uwielbianego przez wszystkich. Czas wykonania kremu to około 5 minut!

Składniki:

  • opakowanie mascarpone- 250 gramów
  • opakowanie bitej śmietany- 250 mililitrów
  • sproszkowany cukier- 100 gramów
  • kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
  • woda- 2 łyżki

Przygotowanie:

Prostota i szybkość wykonania same zachęcają!

Do miski wlewamy ciepłą wodę, do której dodajemy kawę, bitą śmietanę, serek mascarpone i dokładnie mieszamy. W dalszej kolejności dodajemy cukier i znowu mieszamy.

Do tego kroku warto użyć miksera ręcznego, aby cukier do końca się rozpuścił, a całość uzyskała nieskazitelną gładką konsystencję.

Pod wpływem miksera temperatura kremu wrośnie, co oznacza, że trzeba sprowadzić go do prawidłowej temperatury, aby to zrobić należy włożyć masę na chwilę do lodówki. Gdy wystygnie śmiało możesz użyć go do zrobienia tiramisu.

W przypadku podawania ciasta dzieciom lepiej użyć kawy bezkofeinowej lub wsypać kakao wysokiej jakości. Sposób przyrządzenia nie zmienia się, kawa bezkofeinowa/kakao są zamiennikiem zwykłej kawy rozpuszczalnej.