Kotlety pod kołderką. Zrób raz te kotlety mielone a będziesz je robić non stop. Nowy hit!

Dziś na obiad w moim domu gości taki oto pyszny i prosty przepis… Kotlety mielone pod kołderką, są one wręcz nieprzyzwoicie pyszne.

Ich wygląd zawsze wzbudza zaciekawienie moich gości, a gdy ich spróbują zawsze proszą o dokładkę!

Składniki

  • Mięso mielone (ja wybrałam z indyka) – 1 kg
  • Jajko kurze – 2 szt.
  • Bagietka (biała, bez skórki) – 0,5 szt.
  • Majonez – 2 łyżki
  • Mleko – 120 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Twardy ser (do nadzienia – 50 g; na górę – 200 g) – 250 g
  • Masło – 50 g
  • Pomidor – 2 szt.
  • Olej roślinny

Przygotowanie:

Namocz pół bagietki w mleku, przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa, wymieszaj z mielonym mięsem, dodaj jajka, 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz. Dobrze wymieszaj (otrzymałam dziesięć kotletów z tej ilości mielonego mięsa).

Pokrój ser i masło do na małe kostki. Za pomocą mokrych rąk uformuj kulkę mielonego mięsa, delikatnie spłaszcz ją dłońmi. Umieść ser na środku, a masło na serze. Złącz krawędzie i dłońmi uformuj kotlety.

Smaż na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor.

Włóż kotlety do formy do pieczenia.

Wlej olej, na którym smażone były kotlety do formy, dodaj trochę wody. Pokrój pomidory w cienkie plasterki, ułóż na kotletach.

Zetrzyj ser na drobnej tarce i połóż na wierzchu pomidorów.

Polej majonezem na wierzchu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 45-50 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!