Te kotleciki rybne smaczniejsze niż jakiekolwiek mięso. Popisowe danie mojej teściowej.

Jeśli kochasz ryby i nie wiesz jak wkomponować je w nowy sposób w swoje codzienne menu, koniecznie wypróbuj ten przepis!

W tym daniu bardzo ważny jest też jest sos. Kotleciki rybne w sosie pomidorowym są bardzo soczyste i delikatne: po prostu palce lizać!

Dla mnie ten przepis okazał się prawdziwym odkryciem, moje dzieci uwielbiają ich smak. Kotlety robiłam z okonia morskiego i szczupaka, za każdym razem były doskonałe.

Ciastka rybne w sosie pomidorowym: poliż palce

Składniki:

  • 500 g filetu rybnego;
  • 150-200 g świeżego boczku;
  • 2 świeże jaja kurze;
  • 3 kromki białego chleba;
  • 1 słodka papryka;
  • 1 główka cebuli;
  • 1 średnia marchewka;
  • 150-200 mililitrów mleka;
  • sól i czarny pieprz – do smaku;
  • rafinowany olej roślinny – do smażenia;
  • mąka pszenna do panierowania.

Na sos:

  • 100 mililitrów passaty pomidorowej lub domowego keczupu;
  • 300–400 mililitrów wody;
  • sól i czarny pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umieść kromki chleba w misce i zalej je ciepłym mlekiem na kilka minut.

Obierz jedną cebulę i pokrój na duże kawałki.

Umyj obrane marchewki i pokrój na kawałki.

Słodką paprykę obierz z nasion, grubo posiekaj.

Pokrój filet z ryby na kawałki.

Zmiel w maszynce do mięsa filet, marchew, cebulę, słodką paprykę, plastry świeżego boczku i chleb odciśnięty z nadmiaru mleka.

Widelcem roztrzep jajka i wlej do mieszanki z mielonym mięsem.

Posól i popieprz uzyskaną masę do smaku, dobrze wymieszaj.

Za pomocą mokrych rąk utwórz małe kotlety (dowolnego kształtu) i obtocz je w mące.

Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.

W osobnej misce wymieszaj passatę pomidorową z wrzącą wodą, solą i pieprzem.

Zalej kotleciki sosem i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Podawaj z dowolną przystawką lub jako samodzielne danie. Smacznego!

error: Content is protected !!