Jak zrobić doskonałe kluski śląskie. Z tego przepisu wychodzą zawsze najlepiej. Puszyste, miękkie i obłędnie smakują.

Kluski śląskie są uwielbiane przez wszystkich Polaków.

Wedle powiadań po raz pierwszy pojawiły się one w roku 1244 w Raciborzu na Śląsku. Choć wiele osób po dziś dzień mylnie uważa, że ich geneza miała swój początek w Niemczech.

Pierwotnie ich składnikami były jedynie mąka i ziemniaki jednakże przez lata przepis ewoluował i dla udoskonalenia smaku i konsystencji ciasta współcześnie dodaje się również soli i jajek.

Dziurka w kluskach Śląskich – Czemu służy i jakie ma zastosowanie?

Jej główną funkcją jest oczywiście funkcjonalność. Dziurka w kluskach śląskich zapewnia unikalną, jadalną miseczkę na sos, który jest ich nieodłączną częścią.

Mówi się jednak też, że dzięki wyżej wymienionemu wgłębieniu gotują się one równomierniej, a także co niemniej ważne dodaje ona po prostu swoistej atrakcyjności.

Aby zrobić doskonałe kluski śląskie, będziesz potrzebował:

  • ziemniaki
  • mąkę ziemniaczaną
  • jajko
  • sól

Ten konkretny sposób przygotowania klusek jest zdecydowanie dedykowany zwolennikom kulinarnej swobody. Ziemniaki należy obrać i ugotować do miękkości. Gdy będą gotowe, tłuczemy je tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

Na blacie kuchennym z ziemniaczanej masy formujemy kulę, którą dzielimy na 4 równe części. Jedną z nich zabieramy, uzupełniając jej miejsce mąką ziemniaczaną i zaczynamy wyrabiać ciasto.

Do przygotowanego przez nas ciasta dokładamy brakującą ćwiartkę ziemniaczanej masy, do całości wbijamy jedno jajko i dodajemy około pół łyżeczki soli. Ponownie wyrabiamy ciasto.

Gdy będzie już gotowe, formujemy z niego niewielkie kuleczki, w których kolejno robimy dziurki, przyciskając je delikatnie palcem.

Gdy kluseczki mają już swój doskonały wygląd, wrzucamy je do osolonego wcześniej wrzątku. By nie przykleiły się do dna, trzeba je nieustannie mieszać.

Gdy kluski wypłyną na wierzch, należy odczekać jeszcze około 2 minut i są one gotowe do podania!