Jak odpowiednio przygotować kapustę pekińską. Ważne niuanse na niesamowite przekąski, które z niej stworzysz
Kapusta pekińska to produkt niskokaloryczny (tylko 16 kcal na 100 g). Warzywo zawiera dużą ilość witamin i stymuluje trawienie, odżywia mikroflorę jelitową i usuwa toksyczne substancje z organizmu.
Aby zachować wszystkie korzystne właściwości kapusty, ważne jest, aby właściwie przygotować kapustę pekińską.
Jak przygotować kapustę pekińską
Jak umyć kapustę pekińską
W przeciwieństwie do zwykłej białej kapusty liście pekińskiej nie są tak ściśle przylegające do siebie. Cząsteczki ziemi, pyłu i owadów mogą utknąć między nimi. Dlatego samo oderwanie zewnętrznych liści nie wystarczy.
- Jeśli planujesz użyć całej główki na raz, możesz ją przepłukać w misce lub pod bieżącą wodą. Następnie musisz dokładnie otrząsnąć nadmiar wilgoci.
- Nie możesz umyć całej główki, jeśli chcesz włożyć część warzywa z powrotem do lodówki. Woda pozostawiona między liśćmi spowoduje ich szybsze popsucie. W takim przypadku zaleca się oddzielenie odpowiedniej ilości górnych liści, dokładne opłukanie ich pod bieżącą wodą i owinięcie pozostałej suchej głowy kapusty folią.
Jak pokroić kapustę pekińską
Wiele osób wycina białą część kapusty pekińskiej. Warto to zrobić tylko wtedy, gdy gotujesz gołąbki. W innym przypadku używaj całości liści.
Właściwościową kapusty pekińskiej jest to, że ważne substancje w niej zawarte są rozmieszczone nierównomiernie. Zielone część jest pełna witaminy C, a w białej jest dużo witaminy A i K.
Przed je przygotowaniem warto usunąć tylko górne uszkodzone liście i biały, twardy środek.