Kapuśniak w nieco innej odsłonie. Pyszna zupa, która odmieni Twoją sylwetkę.

Proponujemy dziś przepis na wszystkim znaną zupę – kapuśniak, ale w nieco innej odsłonie. Dzięki niemu możesz zaskoczyć swoich bliskich i gości nietypową wersją tego dania.

Kapuśniak ze świeżą kapustą i fasolą

kapuśniak

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
  • 2 l wody
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 300 g kapusty
  • 300 g czerwonej fasoli z puszki
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 szczypty kolendry
  • 1 liść laurowy
  • zioła do smaku

Przygotowanie:

Zalej udka z kurczaka wodą, gotuj aż mięso będzie miękkie. Wyjmij nogi.

Włóż pokrojone w kostkę ziemniaki do bulionu. Kiedy woda się zagotuje, dodaj do garnka posiekaną kapustę. Gotuj na małym ogniu pod pokrywką, do momentu aż kapusta będzie ugotowana na półtwardo.

Posiekaną cebulę i marchewkę podsmaż na oleju słonecznikowym. Dodaj do garnka. Kolejno dodaj również mięso z kurczaka oddzielone od kości.

Dopraw zupę, posól, dodaj fasolę. Gotuj od momentu zagotowania się przez 5-7 minut, wyłącz ogień, pozostaw zupę pod pokrywką na ten sam czas. Podawaj z posiekanymi ziołami. Smacznego!

Kapuśniak tak przygotowany jest bardzo zdrowy i dietetyczny. Jedz go codziennie na kolację, utrata wagi gwarantowana!

error: Content is protected !!