Jak odróżnić prawdziwy ser od produktu serowego z olejem palmowym. Bądź czujna – nie daj się nabrać

Niestety w sklepach możemy spotkać bardzo dużą ilość podróbek sera, produktów seropodobnych. Producenci znacznie obniżają koszty tego produktu, dodając ogromną liczbę zamienników mleka, w tym też np. olej palmowy.

Konsekwencje spożywania produktów seropodobnych są przerażające: nadmiar tłuszczu zatyka naczynia krwionośne, ma to bardzo zły wpływ na wątrobę i trzustkę. Wyobraź sobie, jak nieodwracalne uszkodzenia może wyrządzić złej jakości ser ciału dziecka!

Dlatego postanowiliśmy dowiedzieć się, jak wybrać odpowiedni ser w gąszczu sklepowych półek.

Jak odróżnić ser od produktu seropodobnego

Niektórzy producenci piszą o tym bezpośrednio na opakowaniu, ale niestety jest to rzadkość. Często produkt serowy jest znacznie tańszy niż prawdziwy ser.

Bądź czujny, nie daj się nabrać na promocje. Lepiej jest zjeść mniej prawdziwego sera niż duży kawałek produktu seropodobnego.

jak wybrać ser

Najlepiej unikać sera pakowanego próżniowo. Wybierz kawałek odcięty od całego kawałka sera, abyś miał mniejszą szansę na kupno podróbki. Zwróć uwagę na skórkę koła serowego.

Nie powinna ona mieć żadnych pęknięć i podejrzanego nalotu, w przeciwnym razie istnieje ryzyko zakupu wraz z serem szkodliwych bakterii.

jak wybrać ser

Wysokiej jakości ser ma jednolity kolor, jednolitą strukturę, gładkie symetryczne otwory. Jeśli jesteś miłośnikiem parmezanu i innych podobnych odmian, powinieneś zwrócić uwagę na cenę i reputację producenta.

jak wybrać ser

Test jakości sera

Weź plasterek zakupionego sera w temperaturze pokojowej i delikatnie zegnij go pod kątem prostym. Ser nie powinien pęknąć! Nie kupuj sera, który łatwo się kruszy.

Najprawdopodobniej w składzie ma olej palmowy zmieszany z mlekiem w proszku i barwnikami.

Zachowaj czujność podczas zakupów i wybieraj tylko zdrowe jedzenie! Zadbaj o zdrowie swoich bliskich, podziel się z nimi tymi przydatnymi informacjami!

error: Content is protected !!