Tak przygotowanych pieczarek pewnie jeszcze nie jadłaś. Od dziś tylko tak smażę grzyby, bo wychodzi pysznie

Pieczarki prawdopodobnie smażył  w życiu każdy z nas, jednak poniżej prezentujemy wyjątkowy i pozwalający na uzyskanie naprawdę bardzo ciekawych efektów sposób.

Po jego poznaniu każdy będzie chciał smażyć pieczarki tylko i wyłącznie w ten sposób. Trzeba pamiętać, że grzyby pomimo ogólnej niewielkiej wartości odżywczej są doskonałym źródłem białka i mogą urozmaicić dietę.

Dodatkowo przygotowane w ten sposób pozwalają na spróbowanie czegoś nowego.

Potrawy z grzybów mogą być doskonałą alternatywą dla potraw mięsnych zwłaszcza w czasie postu. Jednym ze sposobów na przygotowanie pieczarek jest ugotowanie ich po hiszpańsku wraz z białym winem i czosnkiem.

Jak zrobić pieczarki według tego przepisu?

Danie do przygotowania jest naprawdę proste, a samo danie popularne w Hiszpanii. Z całą pewnością przypadnie ono do gustu miłośnikom grzybów.

Niezbędne składniki

  • 400 gramów pieczarek
  • pół szklanki białego wina
  • pół główki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól
  • pół suszonej papryki chili

Jak przygotować danie?

Pierwszym krokiem jest pokrojenie pieczarek, czosnku oraz papryki chili. Następnie należy rozgrzać oliwę na patelni.

W pierwszym etapie smażymy paprykę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy grzyby, które solimy w odpowiedniej ilości.

W momencie gdy grzyby będą już odpowiednio miękkie, należy dodać wina i gotować przez 5 minut. W tym czasie alkohol powinien zostać odparowany.

Dodajemy pietruszkę i smażymy przez kolejne kilka minut. W tym momencie danie jest już gotowe do jedzenia.

Smacznego!