Ile minut gotować jajko na miękko?

O zaletach płynących ze spożywania jaj wiedzą nawet dzieci. Ten wspaniały produkt jest przygotowywany na różne sposoby.

Jednak eksperci jednogłośnie twierdzą, że najlepszą opcją jest gotowanie jajek na miękko. Dziś powiemy Ci, dlaczego przygotowywane w tej formie są najbardziej przydatne, a także pokażemy, jak ugotować jajka na miękko na różne sposoby.

jak gotować jajka na miękko

Jak gotować jajka na miękko?

Jeśli chcesz przygotować jajka na twardo, nie jest trudno, ale mimo to, że gotowane białko jest wchłaniane dość łatwo i szybko, żółtko traci niektóre ze swoich korzystnych właściwości, a także trawione jest przez około trzy godziny.

Dlatego eksperci uważają jajka na miękko za złoty środek. Jajko przyrządzone w taki sposób jest najbardziej przydatne i łatwo przyswajalne.

Jajka na miękko można uzyskać przez szybkie ugotowanie we wrzącej wodzie. Możesz też po prostu zalać jajko wrzącą wodą na 10 minut, następnie zalać je ponownie świeżą wrzącą wodą na kolejne kilka minut.

jak gotować jajka na miękko w powolnej kuchence

Aby gotować jajka na miękko w garnku, musisz uważnie monitorować czas. Optymalny czas gotowania wynosi 3-4 minuty. Podczas gotowania przez 3 minuty część białka może pozostać płynna, ale już 4-minutowe gotowanie jajka spowoduje, że białko będzie całkowicie stałe.

PRZYGOTOWANIE

Umyj świeże jajka w zimnej wodzie i włóż je do małego garnka, najlepiej aby nie toczyły się podczas gotowania, a były umieszczone bliżej siebie.

Zalej jajka wodą, dodaj łyżkę soli i włącz grzanie.

Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i odmierzaj czas ( 3-4 minuty).

Po upływie czasu gotowania włóż jajka do pojemnika z zimną wodą – ułatwi to obranie ich ze skorupki. Smacznego!

error: Content is protected !!