Jak ugotować ryż aby wyszedł najsmaczniejszy. Sekret od szefa kuchni pewnej restauracji

Ryż to jeden z najbardziej popularnych produktów, jakie goszczą na naszych stołach.

Świetnie komponuje się z daniami na bazie warzyw. Często stosowany jest w dietach specjalnych bądź jest podawany dzieciom. Dlaczego?

Ponieważ 80% węglowodanów w ryżu to węglowodany złożone. Dodatkowo ryż zawiera bardzo małą ilość soli i zero glutenu.

Na rynku znajdziemy bardzo dużo odmian ryżu, m.in. jaśminowy, długoziarnisty, dziki czy brązowy.

Każda odmiana posiada drogocenne właściwości. Nie dziwi więc to, jak często wykorzystujemy ryż, przygotowując dania mięsne, warzywne lub deserowe. Poniżej przedstawiamy sposób na ugotowanie perfekcyjnego ryżu.

Potrzebne składniki:

  • 400 ml wody,
  • 40 g masła,
  • 250 g ryżu,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób wykonania:

Na początku trzeba umyć ryż. Wsyp go do miski, zalej wodą i starannie mieszaj. Wylej mętną wodę i ponownie wlej świeżą. Powtarzaj, dopóki nie zauważysz że woda jest czysta.

Gdy ryż będzie czysty, ponownie zalej go zimną wodą. Papierowym ręcznikiem przykryj pojemnik. Odłóż miskę na co najmniej dwie godziny.

Ryż możesz zostawić do namoczenia na całą noc lub moczyć go rano. Gdy ryż się namoczy, wylej wodę. Na tym etapie dobrze jest jeszcze raz umyć ryż za pomocą świeżej wody.

Umyty i namoczony ryż wsyp do garnka z grubym dnem i zalej wodą. Możesz także użyć patelni. Zagotuj ryż. Przez pierwsze 3 minuty ryż musi gotować się na silnym ogniu. W trakcie gotowania dodaj do garnka sól oraz przygotowany kawałek masła.

Gdy połączysz ryż z solą i masłem, przykryj garnek pokrywką, wyłącz ogień i zostaw ryż na 30 minut. Doskonały ryż gotowy.

Teraz możesz wykorzystać go do farszów, ciast, zupy mlecznej i wielu innych dań. Smacznego.