Gołąbki pod pierzynką. Moje ukochane danie w nowej pysznej odsłonie.

Gołąbki to tradycyjny przysmak, którego receptura jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w prawie każdej rodzinie. Ale co, jeśli włączysz wyobraźnię i ugotujesz swoje ulubione danie w nowy sposób?

Przygotowaliśmy dla Ciebie bardzo interesujący przepis. Gołąbki pod pierzynką to wspaniałe danie, które możesz śmiało podawać nawet na świąteczny stół. Wygląda bardzo pięknie i apetycznie, a smak na długo pozostaje w pamięci!

Gołąbki pod futrem

Składniki

  • Biała kapusta 1 sztuka
  • Ryż 50 g
  • Mielona wieprzowina 150 g
  • Cebula 1 sztuka
  • Marchewka 1 sztuka
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Woda 100 ml
  • Śmietana 18% 30 g
  • Twardy ser 100  g
  • Pomidor 2 sztuki
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Koperek 15 g
  • Natka pietruszki 15 g
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Włóż kapustę do mikrofalówki na 5–10 minut. Możesz też sparzyć liście w tradycyjny sposób w garnku z wodą, ale w ten sposób jest łatwiejszy i szybszy.

Gołąbki pod futrem

Opłucz ją zimną wodą i oddziel liście.

Ryż ugotuj na półtwardo.

Drobno posiekaj cebulę i marchewkę, podsmaż na patelni, zdejmij z ognia i ostudź.

Ostudź ryż i wymieszaj z cebulą, marchewką i mielonym mięsem. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.

Gołąbki pod futrem

Zawiń farsz z mielonym mięsem w liście kapusty jak tradycyjne gołąbki i ułóż je w posmarowanej olejem roślinnym formie do pieczenia.

Gołąbki pod futrem

Wlej wodę do blachy i przykryj ją folią aluminiową.

Umieść gołąbki w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 30 minut.

Aby przygotować tzw. „pierzynkę”, drobno posiekaj pomidory i zioła, zetrzyj ser. Przeciśnij czosnek przez praskę.

Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

Gołąbki pod futrem

Rozłóż „pierzynkę” równomiernie na całej powierzchni gołąbków i włóż znów do piekarnika na kolejne 10-15 minut.

Gołąbki w nowej odsłonie są gotowe! Zaproś gości, aby mogli skosztować tej wspaniałej potrawy. Smacznego!

error: Content is protected !!