Przepyszne francuskie bułeczki kremowe z serem. Błyskawicznie znikają ze stołu

Przepis na francuskie bułki kremowe z pewnością Cię zachwyci! To pikantne ciasto zostało wynalezione w Burgundii, gdzie często podaje się je podczas degustacji wina. A we francuskiej miejscowości Flogni-la-Chapelle festiwal poświęcony temu przysmakowi odbywa się co roku w maju.

Mogą być genialną przekąską, a w połączeniu z sałatką mogą z łatwością zastąpić obiad, będą również znakomite jako przekąska w pracy czy na pikniku.

Składniki:

  • 1/2 szklanki wody
  • 50 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 100 g twardego sera
  • 1 szczypta soli
  • nadzienie według uznania

Sos:

  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść ulubionych ziół np. bazylia

Gouger 7

Przygotowanie: 

1. Zetrzyj ser na drobnej tarce.

2. Wymieszaj skrobię i mąkę.

3. Wlej wodę na patelnię, dodaj posiekane masło, sól i zagotuj.

4. Dodaj mąkę i skrobię do wrzącej wody. Musisz bardzo szybko wymieszać masę szpatułką. Wyłącz ogień. Energicznie wymieszaj, ostudź trochę ciasto.

5. Dodawaj po jednym jajku, za każdym razem wyrabiaj ciasto.

6. Następnie dodaj starty ser.

Gouger 1

6. Wymieszaj dokładnie masę.

Gouger 2

7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

8. Za pomocą łyżki lub szprycy cukierniczej układaj na blaszce posypanej mąką małe kulki z ciasta. Zachowaj odstępy pomiędzy nimi, ponieważ bułeczki urosną.

Gouger 3

9. Piecz przez 20 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, delikatnie otwórz drzwiczki i pozostaw blaszkę w piekarniku jeszcze na 10 minut. Następnie przekrój bułki na pół i wypełnij je wybranym nadzieniem.

Gouger 5

Moimi ulubionymi pomysłami na nadzienia są np.: ser, czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez ; łosoś i twaróg. Istnieje wiele opcji, najważniejsze jest włączenie swojej wyobraźni.

Gouger 4

10. Zrób sos czosnkowy: przeciśnij czosnek przez praskę, drobno posiekaj zioła i wymieszaj z oliwą z oliwek, a przed podaniem za pomocą pędzla posmaruj nim bułeczki!

Są tak pyszne, że po prostu nie można się od nich oderwać! Smacznego!

error: Content is protected !!