Francuski filet z kurczaka z patelni. Dzięki tej metodzie mięso jest soczyste i delikatne.

Zgodnie z klasyczną recepturą mięso po francusku przygotowuje się w piekarniku. Chcę zaproponować Ci moją wersję kurczaka po francusku z patelni.

Ta metoda sprawia, że ​​mięso jest soczyste i delikatne. Do przygotowania kurczaka po francusku wykorzystujemy popularne i łatwo dostępne produkty takie jak:  piersi z kurczaka , olej roślinny, ziemniaki, pomidory, sól i przyprawy, twardy ser i cebulę.

Składniki

  • Filet z kurczaka – 350 gr;
  • Ziemniak – 5 szt .;
  • Pomidory – 3 szt;
  • Olej roślinny – 3 łyżki;
  • Sól i ulubione przyprawa do smaku;
  • Cebula – 200 gr;
  • Twardy ser – 150 gr.

Francuski filet z kurczaka: soczysty i delikatny

Przygotowanie:

Pokrój pierś kurczaka na małe kawałki o grubości około 1 centymetra. Podsmaż kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor.

Pokrój cebulę w półpierścienie, dodaj do fileta.

Pokrój cienko obrane ziemniaki na grubości około 3-4 mm, dodaj do patelni.

Posól i dopraw danie swoimi ulubionymi przyprawami, wymieszaj.

Smaż pod pokrywką na małym ogniu przez 10 minut.

Następnie dodaj pokrojone pomidory.

I posyp startym serem.

Kontynuuj gotowanie na małym ogniu, pod pokrywką, przez kolejne 15-20 minut, aż ser się stopi.

Kurczak po francusku jest gotowy, podawaj go na ciepło do stołu!  Smacznego!

error: Content is protected !!