Ta pyszna francuska sałatka, to arcydzieło na stole. Lepiej zapisz przepis na Święta

Przygotuj razem z nami bardzo delikatną, smaczną i  nietypową sałatkę z paluszkami krabowymi i kurczakiem. Ta sałatka będzie ozdobą każdego stołu, nawet w okresie świąt!

Składniki

  • jedno ugotowane udko z kurczaka
  • pięć paluszków krabowych
  • trzy jajka ugotowane na twardo
  • ser żółty 100 g
  • 20 gr masła (zamrożonego)
  • 70 gr kukurydzy z puszki
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj udko z kurczaka, zalej w garnku zimną wodą i ugotuj. Gdy gotowe mięso ostygnie rozdziel je na kawałki.

Jajka ugotuj na twardo. Obierz schłodzone jajka i oddziel białka od żółtek. Następnie zetrzyj białka na drobnej tarce i odłóż na bok.

Następnie zetrzyj żółtka na tej samej tarce i odłóż na osobny talerz. Paluszki krabowe pokrój wzdłuż na cztery części, a następnie pokrój na małe kawałki. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach.

Na płaskim talerzu połóż specjalny pierścień do złożenia sałatki. Następnie ułóż kurczaka wewnątrz pierścienia. Jako drugą warstwę ułóż połowę startych białek i wygładź ich powierzchnię równomiernie. Posól i popieprz.

Posmaruj białka delikatnie majonezem. Umieść starty ser w trzeciej warstwie. Ponownie posmaruj majonezem. Posól i popieprz. Wyjmij masło bezpośrednio z zamrażarki i zetrzyj jako czwartą warstwę na grubej tarce.

Ponownie delikatnie posmaruj majonezem. Rozłóż pozostałe starte białka jako następną warstwą i wygładź łyżką. Posól, popieprz i ponownie posmaruj majonezem.

Ułóż warstwę paluszków krabowych, które również posól, popieprz i posmaruj majonezem. Kolejną warstwą jest kukurydza, sól, pieprz i majonez.

Posyp ostatnią warstwę żółtkiem jaja. Wyrównaj powierzchnię widelcem. Włóż sałatkę do lodówki na dwie godziny.

Wyjmij ją z lodówki, udekoruj według własnego uznania i podawaj do stołu. Sałatka wygląda pięknie! A smak jest po prostu niesamowity! Smacznego!

error: Content is protected !!