Te faszerowane ziemniaczki to hit kulinarny w moim domu. Twoja rodzina Ci podziękuje za to danie.

Dziś chcę się z Wami podzielić niesamowitym przepisem na wyśmienite danie jednogarnkowe! Faszerowane ziemniaki są idealną opcją na każdy rodzinny obiad, soczyste nadzienie sprawi, że ich smak pokocha każdy bez wyjątku!

Składniki:

  • ziemniaki – 1 kg
  • mięso mielone – 300 g
  • cebula – 2 szt.
  • marchew – 1 sztuka
  • 100 g koncentratu pomidorowego – 1 łyżka
  • czosnek do smaku
  • olej roślinny

Przygotowanie:

Wybierz ziemniaki najlepiej tej samej wielkości.

 

Obierz i wdrąż z nich środek (możesz to zrobić za pomocą noża i łyżeczki). Dół ziemniaków możesz nieco uciąć, aby był dość płaski, dzięki temu ziemniaki będą stabilne stały na patelni (lub w garnku).

Najważniejsze w faszerowanych ziemniakach jest nadzienie.

Dlatego dobrze doprawiamy mielone mięso solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( 1-2 ząbki w zależności od preferencji) i 1 cebulą (wcześniej zmieloną lub bardzo drobno posiekaną). Napełnij nadzieniem ustawione w garnku ziemniaki.

Zalej garnek do połowy osoloną wodą i ugotuj ziemniaki na półtwardo.

W tym czasie przygotuj sos. Podsmaż posiekaną cebulę i startą marchewkę (na oleju roślinnym), na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, odrobinę wody i soli.

Zalej sosem ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie.

Podawaj do stołu posypane posiekanymi, ulubionymi ziołami. Smacznego!

error: Content is protected !!