Pyszne faszerowane papryki – proste w wykonaniu, hit w mojej kuchni. Każdy musi spróbować

Faszerowane papryki to znane danie, które lubiane jest przez wiele osób. Prosty i zrozumiały przepis, piękne i syte danie. Przygotowuję się je trochę dłużej niż zwykły obiad, ale rezultat jest tego wart!

W klasycznej wersji przepisu papryka jest nadziewana mieszanką mięsa mielonego i ryżu. Dziś proponuje odejście od tradycyjnej formy przyrządzania, aby uzyskać jeszcze wyraźniejszy smak, bogaty aromat i soczystą konsystencję.

Sekret tego przepisu polega na dodawaniu do mielonego mięsa świeżych pomidorów i dużej ilości ziół. Kuskus nadaje dodatkową kruchość i jednolitość. Papryka jest miękka, pachnąca w niezwykle pysznym sosie!

Faszerowane papryki w sosie pomidorowym

Składniki

  • Papryka 8 sztuk
  • Mielona wołowina 300 g
  • Mielona wieprzowina 200 g
  • Pomidor 3 sztuki
  • Szczypta ostrej papryki mielonej
  • Szczypiorek pęczek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chmiel sunelli opcjonalnie do smaku
  • Kolendra 1 pęczek
  • Śmietana 18% 7 łyżek
  • Sos adżika 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • Kuskus 100 g

Przygotowanie:

Przygotuj kuskus wg instrukcji na opakowaniu.

Umyj paprykę i usuń nasiona.

Połącz oba rodzaje mielonego mięsa, dodaj drobno posiekane pomidory, kolendrę, szczypiorek, a także wszystkie przyprawy i kuskus. Posól i dokładnie wymieszaj.

faszerowane papryki

Nafaszeruj papryki powstałą masą. Ułóż ciasno papryki w garnku o grubym dnie..

Wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, sos Adżika ( możesz kupić gotowy lub zrobić go samodzielnie) i zalej paprykę tę mieszaniną. W razie potrzeby posól. Postaw garnek na kuchence, po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj paprykę pod pokrywką przez 35–40 minut.

Smacznego! Podziel się wrażeniami, powiedz nam, w jaki sposób Ty przyrządzasz paprykę?

error: Content is protected !!