Wystarczą 4 składniki aby przygotować te pyszne ekspresowe ciasteczka. Przepis od mojej teściowej

Przepis na ekspresowe ciasteczka dostałam od teściowej. Dziś dzielę się tą recepturą z Wami.

Przedstawię Wam dzisiaj mój ulubiony przepis na ciasteczka. Został on zaczerpnięty od teściowe. Jest banalnie prosty, a do przygotowania przepysznych ciasteczek będziesz potrzebować zaledwie czterech składników.

Wykonanie jest równie szybkie i przyjemne, stąd też nazwa „ciasteczka ekspresowe”. Gwarantowane szybkie znikanie z talerzy! 🙂

Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą:

  • Mąka (3 szklanki)
  • Kwaśna śmietana (ok 300g)
  • Margaryna (250 g)
  • Proszek do pieczenia (pół opakowania)

Sposób wykonania

Połącz w pierwszej kolejności mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj margarynę oraz śmietanę.

Składniki ugniatamy, aż staną się miękkim ciastem, jednak należy pamiętać, aby nie przyklejało się do dłoni. Jeśli tak się dzieje, podsypujemy jeszcze odrobinę mąki.

Wymieszane ciasto rozwałkowujemy tak, aby nie było za cienkie.

Jeśli posiadamy foremki do wykrawania, z ich pomocą wycinamy różne kształty, jeśli jednak nie dysponujemy takimi gadżetami, można wspomóc się większą lub mniejszą szklanką.

Ostatni krok to przełożenie wykrojonych ciasteczek i włożenie do piekarnika. Pieczemy je w temperaturze ok 180 stopni, aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego 🙂