Ciasteczka twarogowe z rodzynkami w 15 min. Super przepis na każdą okazję

Błyskawiczne ciasteczka z dodatkiem białego sera i rodzynek przygotujesz w zaledwie 15 minut.

Doskonale sprawdzą się w przypadku wizyty niespodziewanych gości lub ochoty na coś słodkiego. Ich wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a przy tym są niezwykle proste i smaczne.

Składniki:

  • 2 duże jaja
  • 25 g masła
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 450 g białego sera (półtłustego twarogu)
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności należy dokładnie zmielić twaróg albo starannie rozetrzeć go widelcem, żeby pozbyć się grudek. Następnie utrzeć jajka z cukrem i odrobiną soli.

Do roztrzepanych jajek dodać masę twarogową i pozostałe składniki. Rodzynki można śmiało zastąpić innymi ulubionymi dodatkami – wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów, czekoladowymi kropelkami lub żurawiną.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać ciasto zachowując odstępy. Można też wykorzystać do tego foremki, zwłaszcza jeśli w przygotowywaniu ciasteczek pomagają dzieci.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Umieścić w nim ciasteczka na około 15-20 minut w zależności od mocy piecyka, do uzyskania złocistego koloru.

Po wystudzeniu na kratce posypać ciastka cukrem pudrem, aby nadać im chrupkości. Śmiało można też udekorować je lukrem na bazie białek. Udanych wypieków!