Super przepisy na duszoną kapustę. Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Duszona kapusta na kilka sposobów

W Polsce uwielbiamy jeść kapustę i bardzo dobrze, gdyż jest to jedno z najbardziej odżywczych i sycących warzyw. Kapusta ma także tą zaletę, że można ją przyrządzić na rozmaite sposoby.

Dzisiaj przygotowaliśmy dla was trzy przepisy na kapustę duszoną z różnymi dodatkami. Smak kapusty, soczyste mięso i aromat warzyw sprawią, że dania będą obłędne. Wybierz swoją ulubioną wersję: z mięsem, z przyprawami lub z alkoholem!

Trzy przepisy na duszoną kapustę

Kapusta z kiełbasą i szynką

Składniki

  •  biała kapusta (700 g)
  •  woda (200 ml)
  •  wędzona szynka (100 g)
  •  kiełbasa myśliwska (250 g)
  •  olej roślinny (3 łyżki)
  •  papryka (1 sztuka)
  •  przecier pomidorowy (2 łyżki)
  •  cukier (1 łyżka)
  •  sól (1 łyżeczka)
  •  czarny pieprz (pół łyżeczki)
  •  liście laurowe (2 sztuki)
  •  koperek posiekany (1 łyżka)

Przygotowanie

Kapustę posiekaj, wymieszaj razem z solą i odstaw na około 10 minut. W głębokim garnku rozgrzej olej na samym dnie, podsmaż lekko kiełbaski i wyłóż je następnie na talerz. Do garnka na ten sam olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę i duś ją przez około 5 minut.

Kapustę wrzucaj do garnka partiami. Poczekaj, aż każda z porcji zmięknie zanim dodasz kolejną. Następnie dodaj liście laurowe. Gotuj kapustę przez 5 minut i mieszaj od czasu do czasu za pomocą szpatułki.

Po tym czasie wlej wodę, dodaj paprykę pokrojoną na małe kawałki i duś je do czasu, aż zmięknie. Kilka minut przed końcem dodaj pieprz, przecier pomidorowy, cukier, pokrojoną szynkę, kiełbaski i posiekany koperek. Potrawę podawaj na gorąco. Życzymy smacznego!

Kapusta czerwona

Składniki

  •  kapusta czerwona (1 kg)
  •  masło (2 łyżki)
  •  sok z czarnej porzeczki (50 ml)
  •  sok jabłkowy (50 ml)
  •  ocet jabłkowy (1 łyżka)
  •  płynny miód (2 łyżki)
  •  goździki (5-7 sztuk)
  •  sól (2 łyżeczki)
  •  pieprz (szczypta)

Przygotowanie

Główkę kapusty przetnij na pół, usuń liście zewnętrzne i wytnij łodygę. Kapustę poszatkuj. Do głębokiego rondla wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści. Dodaj następnie kapustę i wymieszaj ją z masłem. Wrzuć pozostałe składniki i zagotuj wszystko.

Temperaturę zmniejsz do minimum i zostaw rondel z kapustą na wolnym ogniu przez około 2 godziny pod przykryciem. Mieszaj kapustę od czasu do czasu. Dodawaj sól i pieprz w razie potrzeby.

Po dwóch godzinach zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień. Doprowadź zawartość rondla do wrzenia i gotuj kapustę jeszcze przez kilka minut.

Robi się to w celu odparowania większości cieczy. Kapusta będzie smakować najlepiej kolejnego dnia. Życzymy smacznego!

Kapusta duszona w piwie

Składniki

  •  biała kapusta (pół główki)
  •  piwo (250 ml)
  •  mostek wołowy (230 g)
  •  miękkie masło (1 łyżka)
  •  cebula
  •  jabłko
  •  ocet jabłkowy (2 łyżki)
  •  kminek (1 łyżeczka)
  •  sól (2 łyżki)
  •  czarny pieprz (1 łyżeczka)
  •  cukier (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Mostek wołowy pokrój na plasterki i podsmaż je na patelni na średnim ogniu do czasu, aż wytopi się z nich tłuszcz. Usmażone części wyłóż na talerz. Do rondla wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści.

Następnie dodaj posiekaną kapustę, pokrojoną w plasterki lub kostkę cebulę oraz plasterki jabłka. Smaż wszystkie składniki przez około 2-3 minuty.

Do kapusty wklej piwo z octem i wrzuć przyprawy: kminek, pieprz, sól oraz cukier. Rondel przykryj pokrywką i gotuj wszystko przez co najmniej godzinę na średnim ogniu.

Mieszaj zawartość od czasu do czasu. Gotowanie zakończ, kiedy kapusta zmięknie. 10 minut przed zakończeniem gotowania wrzuć usmażone mięso i wymieszaj wszystko dokładnie.

Życzymy smacznego!