Domowy gulasz z kurczaka w słoikach. Gotowe danie na zawołanie.

Każdy z nas czasami spotyka się z sytuacją, gdy konieczne jest przygotowanie szybkiego obiadu lub kolacji, nie mamy czasu albo energii na gotowanie dań mięsnych.

W takich sytuacjach na ratunek często przybywa mi gulasz z kurczaka, którego kilka słoików zawsze mam w swojej spiżarni. Smaczne, delikatne mięso z kurczaka będzie doskonałym elementem pysznego obiadu.

Składniki:

  • Kurczak – 2 kg np. udka
  • Pieprz w ziarnach według uznania
  • Sól – 20 g
  • Liść laurowy według uznania

Pyszny domowy gulasz z kurczaka

Przygotowanie:

Myjemy kurczaka, usuwamy skórę, oddzielamy od kości, kroimy na kawałki.

Do rondla dodajemy pieprz – ilość zależy od tego jak ostry gulasz chcemy uzyskać, sól i ewentualnie ulubione przyprawy do smaku i wkładamy do lodówki na 40 minut.

Dokładnie myjemy słoiki i sterylizujemy.

Na dnie każdego słoika układamy 2 liście laurowe i 10 ziaren pieprzu. Kolejno wkładamy mięso, ale nie zbyt ciasno. Przykrywamy folią aluminiową.

Wkładamy do zimnego piekarnika i włączamy, aby nagrzał się do 150 stopni, pozostawiamy tak przygotowane słoiki na 4,5 godziny w piekarniku.

Pozostawiamy na kolejne pół godziny, aby słoiki ostygły.

Następnie zakręcamy sterylnymi pokrywkami i odwracamy do góry dnem. Smacznego!

error: Content is protected !!