Domowy chleb na kefirze bez drożdży i zakwasu – Godzina i gotowe. Mój najlepszy przepis.

Pieczywo stanowi podstawę codziennej diety naszych rodzin.

Warto zatem serwować domownikom zdrowy, wysokiej jakości chleb bez drożdży i zakwasu. Dodatkowo, można go upiec w 60 minut, a także stanowi bazę, do której możemy dodać to, co lubimy.

Zalety domowego chleba żytniego

Ten prosty w przygotowaniu chleb posiada w sobie wiele atutów:

  • brak drożdży i zakwasu
  • łatwy i szybki sposób przyrządzenia
  • niska kaloryczność (w 100g mieści się 117 kcal)
  • pomocny dla pracy jelit i w zaparciach (ponieważ zawiera otręby)
  • niski indeks glikemiczny (odpowiedni dla cukrzyków)
  • poprawia pracę układu krążenia
  • odpowiedni dla osób cierpiących na otyłość i pozostających na diecie

Ten kefirowy chleb żytni nie tylko jest źródłem cennych witamin i składników odżywczych, ale również urzeka smakiem.

Chleb żytni kefirowy – składniki

Aby przygotować nasz chleb, potrzebujemy nasion. Może to być len, dynia lub inne, zależnie od preferencji. Potrzebujemy zatem:

  • kefir – 200 ml
  • mąka żytnia – 220 g
  • otręby np. owsiane – 40 g
  • olej roślinny – 2 łyżki (najlepszy smak nadaje jednak oliwa z oliwek)
  • nasiona kolendry – 1,5 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1,5 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżeczka
  • soda – 0,5 łyżeczki
  • nasiona – rodzaj i ilość według uznania
  • olej do posmarowania blaszki lub papier do pieczenia

Chleb żytni kefirowy – przygotowanie

Do wysokiego naczynia należy wlać kefir i wymieszać go z sokiem z cytryny. Dodać sól oraz cukier. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej mieszaniny bez wyczuwalnych kryształków.

Do mieszaniny wsypać kolejno nasiona, otręby i oliwę z oliwek, a następnie dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodajemy uprzednio przesianą mąkę. Przystępujemy do wyrabiania ciasta na jednolitą, klejącą całość.

Wyrobione ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 – 60 minut.

Po tym czasie zdrowy, pyszny i prosty w przygotowaniu chleb jest już gotowy.