Domowe ptasie mleczko

Ptasie mleczko to jeden z najpopularniejszych słodyczy w Polsce do tego uwielbiany przez osoby w każdym wieku.

Niezależnie od tego czy jesz ptasie mleczko obgryzając boki czy też po prostu gryziesz, możesz skorzystać z poniższego przepisu i przyrządzić domowe ptasie mleczko. Będzie ono miało nieco mniej kalorii, a dodatkowo wcale nie będzie tak ciężkie do przyrządzenia.

Jak przyrządzić ptasie mleczko w domu?

Zacznij od rozcieńczenia 2 łyżek żelatyny w ciepłej wodzie(2 szklanki) i pozostaw na ok. 30 min. Po tym czasie wstaw ją na mały ogień i ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia.

Kefir(1L), śmietanę(3/4 szklanki), cukier(1 szklanka) i cukier waniliowy(pól opakowania) zmiksuj mikserem. Następnie powoli dodaj żelatynę ciągle mieszając przez kolejne min.

Masę wylej na przygotowaną formę i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Pokrój na porcje. Gotowe.