Delikatne buÅ‚eczki – RobiÄ™ prawie w każdy weekend, raz dwa i gotowe. W sklepie tak dobrych nie kupisz.
Te delikatne drożdżowe bułeczki nadziewane mlekiem skondensowanym pokocha każdy kto skosztuje tego wyjątkowego smaku.
Doskonale nadają się na rodzinne śniadanie wraz z gorącym kakao, ale też chętnie będą konsumowane bez względu na porę dnia.
Do ich wykonania potrzebujemy:
- 400 – 420 g przesianej mÄ…ki pszennej
- 1 jajko
- 200 g ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 7 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Do podgrzanego, ale nie gorącego mleka wsypujemy 1 łyżkę cukru i pokruszone drożdże. Całość mieszamy, dodajemy 3 łyżki mąki i łączymy składniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Całe jajko ubijamy z solą i pozostałym cukrem na gładką masę, wlewając roztopione wcześniej w rondelku masło. Kiedy zaczyn powiększy swoją objętość wlewamy do niego masę jajeczną, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając powoli mąkę. Na koniec dodajemy olej i łączymy go z ciastem.
Podsypujemy stolnicę mąką, wyjmujemy na nią ciasto i zagniatamy dodając małymi porcjami mąkę do momentu aż przestanie przywierać do blatu i kleić się do rąk.
Ciasto odkładamy do posmarowanej olejem miski i pozostawiamy do wyrośnięcia. na około 30 min. Po tym czasie przygniatamy wyrośnięte ciasto dłońmi i ponownie czekamy aż wyrośnie. Możemy przykryć ściereczką, wówczas ciasto szybciej powiększy swoją objętość.
Jak wyrośnie dzielimy go na około 12 równych części i formujemy z niego kulki układając je na podsypanej stolnicy. Przykrywamy i zostawiamy jeszcze na 10 minut.
Po tym czasie z każdą część ciasta rozciągamy na płaski placek i nakładamy do środka ugotowane, ale już chłodne skondensowane mleko, zawijając brzegi i nadając kształt bułeczki.
Rozkładamy je równo na wyłożonej papierem do pieczenia blasze na ok. 20 min. Każdą z bułeczek smarujemy jajkiem zmieszanym z wodą i posypujemy kruszonką.
Do wykonania kruszonki potrzebujemy po 30 g mąki i cukru, oraz 15 g masła. Całość łączymy dłońmi tworząc małe okruchy.
Należy pamiętać, że ciasto drożdżowe podczas pieczenia rośnie, więc bułeczki należy luźno rozkładać. Pieczemy około 20-25 min w temperaturze ok. 180 stopni.