„Cygarowy berek” – placuszki, twarożek i jajko – wszystko, czego potrzeba do idealnej tureckiej przekąski.

Twórcy tego dania najprawdopodobniej zainspirowali się turecką przekąską „Cygarowy berek – chrupiącymi rolkami z placków tortilli z serem lub mięsem.

Nadzienie jest zwinięte w rolki o średnicy od 1 do 2 cm, dzięki czemu produkty bardzo przypominają kubańskie cygara.

Zaskocz swoich gości tą szybka i pyszną przekąską na najbliższym przyjacielskim spotkaniu!

Pita z twarogiem i ziołami

Składniki

  • Placki tortilli 2 sztuki
  • Twaróg 500 g
  • Koperek 0,5 pęczka
  • Białko jaj 2 sztuki
  • Żółtko 3 sztuki
  • Sól do smaku
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki

Przygotowanie

Przygotuj nadzienie: posól twaróg, dodaj drobno posiekany koperek i żółtka.

Pokrój placki tortilli w trójkąty o wymiarach około 15 x 10 x 10 cm. Ubij białko. Na dłuższej krawędzi tortilli połóż 1 łyżkę nadzienia, posmaruj wolną krawędź białkiem. Zakręć placki w rulon tworząc cygaro.

Smaż przekąski na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Gotowe kładź na serwetkę lub ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

„Cygarowy berek” to świetna przekąska na piknik, do pracy czy na rodzinne spotkanie.

error: Content is protected !!