Jak w przepyszny sposób zrobić zapiekankę z cukinią i pomidorami. Moja rodzina się zajada. Kolacja jak marzenie

Próbowaliście kiedyś zapiekanej cukinii z pomidorami? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Proste, pyszne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad lub przyjęcie.

Cukinia, zwana również kabaczkiem, doskonale nadaje się do przyrządzania wytrawnych dań. Pasują do niej najróżniejsze dodatki. Cukinia z pomidorami zapiekana w piekarniku na pewno zachwyci smakiem całą rodzinę i gości.

Jak przygotować to proste i pyszne danie?

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 średni ziemniak
  • 150 g twardego żółtego sera
  • 1 cebula
  • czarny mielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku
  • olej do podsmażenia składników

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania.

Ziemniaka obieramy i kroimy w cienkie. Pomidory i cukinie również kroimy w plastry. Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie wszystkie pokrojone składniki.

Wszystko doprawiamy solą i czarnym mielonym pieprzem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Całość pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i posypujemy całość starym serem. Naczynie znów wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15-20 minut, aż do rozpuszczenia sera.

Danie podajemy na gorąco. Smacznego!