Pyszna cukinia z piekarnika. Tak doprawiona smakuje przepysznie. Jem i nie boję się, że przytyję.

Od zawsze uwielbiałam owoce i warzywa. Odkąd odkryłam prosty i szybki przepis na cukinię w panierce, która jest chrupiąca i aromatyczna, każdego roku czekam na jej pojawienie się w warzywniakach.

Dzisiaj postanowiłam podzielić się tym prostym, szybkim i łatwym przepisem, abyście mogli ją pokochać tak jak ja. Do dzieła!

Potrzebne składniki to:

  • 2 szt. małych cukinii
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny – ja preferuje rzepakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • ulubione przyprawy
  • śmietana lub majonez (lub jogurt naturalny w wersji dietetycznej)

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (jeśli kupiliśmy młodą cukinię to nie musimy jej obierać). Następnie przygotowujemy panierkę.

Do foliowej reklamówki wsypujemy mąkę, szczyptę soli i pieprzu i wkładamy pokrojoną cukinię. Zakręcamy nasz woreczek, pilnując aby w środku było powietrze.

Teraz wstrząsamy, aby wszystkie kawałki cukinii były pokryte panierką. Czas na włączenie piekarnika. Przygotowujemy blachę smarując ją około dwiema łyżkami oleju roślinnego.

Na rozgrzanej blasze układamy plasterki cukinii i pieczemy ją 15-20 minut. Po 10 minutach obracamy ją na drugą stronę.

Teraz został nam do przygotowania sos. W tym celu wykorzystujemy majonez lub śmietanę w zależności od naszych preferencji. W miseczce mieszamy go z posiekanym czosnkiem i ulubionymi przyprawami.

I gotowe. Teraz podajemy cukinię do stołu i możemy delektować się jej przepysznym smakiem. Smacznego kochani!