Cukinia po koreańsku – pyszna i chrupiąca. Tak dobrej przekąski jeszcze nie jadłaś.

Dania z cukinii mają bardzo wielu zwolenników – najczęściej przygotowujemy ją zapiekaną w piekarniku lub smażoną na patelni.

Dzisiaj chcemy się podzielić bardzo ciekawym i sprawdzonym przepisem na pyszną pikantną cukinię po koreańsku. Jeśli lubisz oryginalne, pikantne przekąski koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Składniki na aromatyczną cukinię po koreańsku:

  • 500 g cukinii
  • 200 g marchwi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 50 ml oleju słonecznikowego

Wykonanie:

Zaczynamy od cukinii – najlepiej, by była to młoda cukinia, której nie trzeba obierać ze skórki i usuwać pestek. Cukinię umyj dokładnie i pokrój na cienkie plastry.

Jeśli masz dużą cukinię – usuń pestki i pokrój na cienkie półpierścienie. Pokrojoną cukinię wymieszaj w misce z łyżeczką soli i pozostaw na ok. 30 minut.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce do marchewki po koreańsku.

Jeśli jej nie posiadasz – po prostu pokrój marchewkę w paseczki. Podobnie jak cukinię – wymieszaj marchew ze szczyptą soli i odstaw również na 30 minut.

W tym czasie przygotuj dressing: 4 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj sos sojowy, miód oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj słodką i ostrą paprykę.

Po upływie 30 minut odlej z cukinii i marchewki nadmiar płynów oraz dokładnie odciśnij warzywa. Wymieszaj razem cukinię, marchew oraz przygotowany wcześniej dressing.

Na koniec rozgrzej na patelni 50 ml oleju słonecznikowego i ostrożnie wlej do potrawy. Ponownie wszystko razem przemieszaj.

Tak przygotowaną przekąskę wstaw do lodówki na ok. 20 minut.

Po tym czasie nasza pyszna, pikantna cukinia po koreańsku jest gotowa – teraz tylko posyp ją sezamem i podawaj na stół. Smacznego!