Ciasto zemsta teściowej

Smaczniejszego ciasta niż to jeszcze nigdy nie jadłeś!

Ciasto zemsta teściowej jest to wypiek, który z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym podniebieniom i z pewnością zagości w Twojej kuchni na dłużej!

Ciasto zemsta teściowej charakteryzuje się tym, że wykazuje zarówno lekko słodkie, kwaskowate, jak i orzeźwiające walory smakowe.

Wypiek ten to nic innego, jak idealne połączenie bardzo kruchego ciasta z bardzo orzeźwiającą galaretkową masą, która jest na bazie samego soku, jak również mrożonych wiśni, śmietankowej pianki oraz smacznych płatków migdałowych.

Ciasto to z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Wypiek ten nie jest mocno słodki, dlatego można się nim delektować przez dłuższy czas.

Jeżeli chodzi o składniki, których będziemy potrzebowali do przygotowania tego ciasta to należy do nich zaliczyć przede wszystkim:

  • trzy pełne szklanki pszennej mąki,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g margaryny,
  • jedną szklankę cukru pudru,
  • jeden cukier waniliowy
  • pięć żółtek.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle proste. Otóż w pierwszej kolejności należy zacząć od zagniatania kruchego ciasta ze składników, które zostały powyżej podane.

Następnie musimy podzielić je na idealne dwie części oraz włożyć do lodówki na czas około trzydziestu minut. Po upływie trzydziestu minut, gdy nasze ciasto już w odpowiedni sposób się schłodzi należy wyłożyć je do dwóch wcześniej przygotowanych brytfanek.

Najlepiej gdyby ich rozmiary wynosiły 25×36 centymetrów. W następnej kolejności trzeba jedno nakłuć widelcem i piec w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki na ciasto na bezę migdałową (druga część ciasta):

  • pięć białek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 150 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Białka wraz z cukrem pudrem musimy dokładnie ubić na sztywno. Następnie musimy pamiętać o wyłożenie blachy kruchym ciastem oraz o posypaniu płatków migdałowych.

Składniki na warstwę wiśniową:

  • 2 galaretki wiśniowe,
  • 2 szklanki gorącej wody,
  • 1 szklanka soku wiśniowego,
  • 2 łyżki żelatyny
  • 400 g wiśni drylowanych.

Sposób przygotowania:

Żelatyna wraz z galaretką powinna zostać dokładnie rozdrobiona w gorącej wodzie. I odstawiona do ostudzenia. Następnie musimy do płynnej galaretki dodać mrożone wiśnie oraz dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.