„Wschodnia bajka” – pyszne ciasto z jabłkami od mojej babci. Aż ślinka leci na sam widok

Nic tak nie poprawia nastroju jak popołudniowy relaks wśród bliskich, przy kawie i dobrym cieście.

Ciasto „Wschodnia bajka” według babcinego przepisu, z całą pewnością zachwyci każdego. Aby je przygotować nie trzeba wiele wysiłku ani wielu produktów.

Z przygotowaniem poradzi sobie praktycznie każdy, kto choć trochę zna się na pieczeniu ciast czy gotowaniu. Ciasto wychodzi praktycznie zawsze i smakuje obłędnie.

Produkty potrzebne do przygotowania takiego ciasta. 

  • 65 ml oleju słonecznikowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 g cukru waniliowego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • rodzynki i suszone morele – po 50 g
  • 50 ml koniaku
  • 150 g włoskich orzechów
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do smaku, jeśli ktoś lubi słodsze ciasto

Przygotowanie ciasta. 

Owoce należy przygotować dzień wcześniej. Morele i rodzynki myjemy, morele trzeba też pokroić na małe kawałki.

Tak przygotowane zalewamy koniakiem na całą noc. Można też zamiast koniaku użyć wody lub mocnej herbaty, która nada owocom dodatkowy aromat.

W kolejnym etapie na patelni trzeba uprażyć orzechy. Ostudzone łączymy z cukrem i cynamonem i całość dokładnie mieszamy.

Ubijanie jajek. 

Jajka w całości należy ubijać przez kilka minut. Do ubijanych jajek bardzo powoli dodajemy zmieszany wcześniej cukier zwykły z waniliowym. Do tego wszystkiego trzeba dodać rozpuszczone masło.

Konieczne jest dodanie 60 ml masła. Ważne by wlewać je cienkim strumieniem, nie zaś dodawać w całości. Do ciasta na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Kontynuujemy mieszanie do chwili, gdy ciasto stanie się gładkie a konsystencją będzie przypominało gęsta śmietanę.

Teraz należy obrać jabłka i pokroić w cienkie plasterki a także posypać mąką ziemniaczaną.

Układanie ciasta w naczyniu.

Na spód naczynia, w którym będziemy piekli ciasto, należy położyć pergamin i posmarować olejem.

Pierwsza warstwa składa się z połowy przygotowanego ciasta, połowy owoców i połowy jabłek. Ciasto wlewamy do formy, resztę układamy a na koniec wszystko smarujemy wodą koniakiem czy wodą z moczenia owoców.

Kolejna warstwa jest dokładnie taka sama. Najpierw wlewamy pozostałą część ciasta, później pozostałą część owoców i część jabłek.

Tak przygotowane ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez 55 minut.

Aby orzechy się nie przypaliły, fajnym pomysłem jest przykrycie ciasta folią. Po około 55 minutach ciasto jest gotowe. Po ostygnięciu, można posypać je cukrem pudrem.

Jest gotowe do jedzenia. Smacznego!