Ciasto „Napoleon” z patelni – pyszne ciasto, każdy się zajadał i prosił o dokładkę. Sprawdzony przepis

Chcesz przygotować pyszne ciasto, ale nie masz piekarnika? Żaden problem!

Napoleon z patelni to przepis zaskakująco prosty i niewymagający pieczenia. Ta oryginalna receptura pochodzi z zeszytu z przepisami mojej babci.

Próbowałam już wiele przepisów, lecz ten jest zdecydowanie najlepszy, a do tego nietrudny. Z całego serca polecam spróbować!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 gramów cukru
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • łyżeczka sody
  • szczypta stoli

Składniki na krem:

  • 1 litr mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 gramów orzechów włoskich

Wykonanie:

Masło wyjmij z lodówki, aby było miękkie. Jajka ubij z cukrem, dodaj masło, sól, sodę i mąkę. Zagnieć ciasto i odstaw na 15-20 minut.

Przygotuj krem: w rondelku utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę i zimne mleko.

Postaw na mały ogień i zagotuj, mieszając trzepaczką lub łyżką, aby krem się nie przypalił. Postaraj się dokładnie go rozmieszać, żeby nie było grudek.

Gdy doprowadzisz krem do wrzenia, zdejmij go z ognia i odstaw do ostygnięcia. Z ciasta zrób wałek i podziel go na 14 równych części. Każdy kawałek rozwałkuj na wielkość patelni.

Patelnię rozgrzej, nie dodawaj oleju. Każdy kawałek ciasta smaż na suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto smaży się bardzo szybko, więc uważaj, żeby go nie przypalić.

Po zdjęciu ciasta z patelni możesz położyć na nim talerz i odkroić krawędzie, aby każdy kawałek miał taką samą wielkość. Każdy placek posmaruj kremem i układaj warstwami.

Skrawki ciasta i orzechy zblendować. Ciasto posmarować pozostałym kremem i posypać zblendowaną masą.

SMACZNEGO!