Oto wskazówki jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Nie lepi się i nie rozkleja. Sekretem jest jeden składnik.

Czy przygotowanie ciasta na pierogi może być łatwe, szybkie i przyjemne? Oczywiście że tak!

Mimo że wiele osób uważa, iż wykonanie idealnego ciasta jest pochłania sporą ilość czasu, istnieje sposób, by uniknąć spędzania praktycznie całego dnia w kuchni.

Aby uniknąć komplikacji należy wybrać jedyny sprawdzony przepis, w którym soda jest zastępowana przez wodę mineralną. Dobrze przygotowane ciasto nie lepi się do dłoni i nie rozkleja podczas gotowania.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1 jajko,
  • 0,5 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Przygotowanie:

Do miski należy wbić jajko i wlać szklankę wody gazowanej. Później dodać sól, cukier i olej. Mieszać do momentu rozpuszczenia się sypkich składników.

Do tak przygotowanej masy przesiać mąkę. Całość mieszać łyżką lub ręką. Gdy masa zacznie się lepić, należy przenieść ją np. na stolnicę posypaną mąką i ugniatać przez kilka minut.

Tak przygotowanego ciasta uformować kulkę i owinąć je w folię. Włożyć do miski i przykryć wilgotną ścierką. Pozostawić na 30 minut aż odpocznie. Ten czas wystarczy na przygotowanie farszu.

Przepis z zastosowaniem wody mineralnej nie wymaga użycia sody a samo ciasto staje się delikatniejsze i bardziej puszyste. Nie gra roli rodzaj nadzienia. Każde sprawdzi się idealnie do tak przygotowanego ciasta.