Obłędnie smaczne i niedrogie ciasto na Boże Narodzenie. Lepiej zapisz ten przepis.

Te pięknie wyglądające a do tego niezwykle smaczne ciasto często króluje na moim świątecznym stole. Ale do jego przygotowania potrzebne są tylko proste i niedrogie składniki.

Szczerze polecam je do niedzielnej kawki czy na miłe spotkanie w rodzinnym gronie!

Składniki

  • Jajka 15 sztuk
  • Cukier 450 g
  • Olej słonecznikowy 4 łyżki
  • Mąka pszenna 10 łyżek
  • Masło 280 g
  • Cukier puder 50 g
  • Kakao 3 łyżki
  • Ocet 0,5 łyżeczki

Ciasto Dobosh

Przygotowanie:

Przygotuj blachę na 2 duże warstwy ciasta. Do każdego z nich weź po 4 jajka, 4 łyżki cukru, 2 łyżki oleju roślinnego i 5 łyżek mąki. Oddziel białka od żółtek.

Ubij białka cukrem, żółtka wymieszaj z olejem roślinnym. Połącz je mieszając od dołu do góry, stopniowo dodawaj przesianą mąkę.

Wlej ciasto do wysmarowanych blaszek i piecz w temperaturze 220 ° C przez około 20 min – kontroluj gotowość ciasta za pomocą drewnianego patyczka. Pokrój schłodzone już ciasta na 4 równe części.

W rezultacie powinnaś otrzymać 8 ciast.

Następnie ubij 5 jajek i 200 g cukru. Dodaj kakao. Włóż mieszankę do kąpieli wodnej i mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje. Poczekaj, aż ostygnie, a następnie dodaj 250 g masła ubitego z cukrem pudrem.

Teraz skarmelizuj 100 g cukru na małym ogniu, dodaj 30 g masła do syropu cukrowego. Dokładnie wymieszaj, aby całkowicie roztopić masło. Na końcu dodaj ocet .

Pokrój jedną z ośmiu warstw ciasta na 15 identycznych kawałków i posmaruj je szybko lukrem. Posmaruj pozostałe 7 ciast kremem. Pięknie udekoruj zarówno górę, jak i brzegi ciasta, a następnie umieść 15 kawałków z polewą na górze ciasta. Umieść gotowy deser w lodówce na noc. Smacznego!

Dodaj ten przepis do ulubionych i nie zapomnij podzielić się nim ze znajomymi.

error: Content is protected !!