Mleczna Kanapka – Z tego przepisu zrobisz to ciasto raz dwa. Zapisz ten przepis, nie znajdziesz go nigdzie indziej

Mleczna kanapka to przepyszna propozycja na uwielbiany nie tylko przez dzieci deser.

To słodkie, delikatne i puszyste ciasto – przepyszny kakaowy biszkopt przełożony lekką maślaną masą.

Na kakaowy biszkopt potrzebujemy:

  • pół szklanki mąki pszennej;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 6 jajek – najlepiej w osobnych miseczkach oddzielić żółtka od białek;
  • niepełną szklankę zwykłego białego cukru;
  • łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • cztery kopiate łyżki kakao w proszku;
  • dwie łyżki oleju.

Nastawiamy piekarnik na 170 stopni i przystępujemy do robienia ciasta. Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do nich kolejno cukier i żółtka.

Miksujemy na średnich obrotach. Do tej masy dosypujemy przesiane przez sito mąki – pszenną i ziemniaczaną, oraz kakao i olej.

Powstałe gęste ciemnoczekoladowe ciasto wylewamy na posmarowaną masłem tortownicę – ten przepis idealnie pasuje na blaszkę o średnicy 23 cm. Pieczemy do suchego patyczka przez mniej więcej 20 minut. 

Mleczny krem powstanie z:

  • dwóch szklanek mleka w proszku;
  • połowy szklanki tłustego mleka;
  • połowy szklanki zwykłego białego cukru;
  • 300 g prawdziwego masła;
  • dwóch łyżeczek cukru waniliowego.

Podgrzewamy mleko z cukrem i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia – nie doprowadzając do zagotowania. W osobnej misce ucieramy mikserem masło , dosypując stopniowo mleko w proszku.

Na koniec wlewamy ostudzone już mleko z cukrem i całość miksujemy na gładką masę. Gotowe!

Mleczna kanapka

Biszkopt przecinamy wzdłuż na dwie części, przekładamy pysznym kremem. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce, oczywiście wcześniej możemy je posypać cukrem pudrem lub polać polewą – w tej wersji smakuje najlepiej.

Polewa czekoladowa na ciasto:

Na małym ogniu w rondelku roztapiamy 100 g czekolady deserowej oraz 40 g masła. Gdy polewa będzie już jednolita, rozsmarowujemy ją na naszej kanapce.

Smacznego!