Pyszne ciasto kanapkowe – dla leniwych matek, jedna blacha to za maÅ‚o.
Ciasto kanapkowe dla zapracowanej mamy i wymagających dzieciaków.
Ciasto kanapkowe to genialny pomysł na smaczne a zarazem zdrowe ciasto dla naszych najmniejszych pociech. Ciasto to ma również swoich zwolenników wśród dorosłych. Warto go wypróbować już dziś.
Potrzebne składniki:
- masÅ‚o – 130g
- jajko – 4 sztuki
- cukier – 1 szklanka
- twarożek – 500g
- proszek do pieczenia – 1 Å‚yżeczka
- cukier waniliowy – 2 opakowania
- kakao – 2 Å‚yżki
- rodzynki – pół szklanki (zamiennie możemy dodać kandyzowane lub suszone owoce bÄ…dź orzechy)
- mÄ…ka pszenna -1/5 szklanki
- dla smaku – skórka z cytryny
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito do miski. Rozpuszczamy 100g masła dodając do niego szklankę cukru i 1 torebkę cukru waniliowego. Mieszamy razem wszystkie składniki, na końcu dodajemy łyżkę kakao i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wbijamy 1 jajko i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ugniatamy ciasto do momentu aż przestanie się ono lepić do rąk.
1/3 ciasta zawijamy w foliÄ™ i chowamy do zamrażarki. FormÄ™ o wymiarach 20×20 cm smarujemy masÅ‚em i równomiernie rozkÅ‚adamy resztÄ™ ciasta na caÅ‚ej powierzchni.
Pozostałe 30 gram mała roztapiamy. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek, które chowamy do lodówki. Rozcieramy twarożek widelcem, albo gdy jest kruchy mielimy go przez sitko.
Do twarogu dodajemy pozostały cukier, rodzynki i cukier waniliowy. Mieszamy całość. Żółtka mieszamy trzepaczką i dodajemy do masy twarogowej.
Nadzienie z twarogu delikatnie układamy na cieście czekoladowym. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce tak by przykryć całą powierzchnię twarogu.