Włoskie Ciasto „12 łyżek” – Wystarczy wymieszać składniki i do piekarnika. Koniecznie zapisz przepis

Szukacie przepisu na proste i pyszne ciasto? Koniecznie spróbujcie przepisu na ciasto 12 łyżek.

Wystarczy wymieszać składniki i do piekarnika. To idealne ciasto na każdą okazję. Z przepisem poradzi sobie każda pani lub pan domu. Prosto, szybko i naprawdę smacznie. Ciasto 12 łyżek uda się każdemu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek oleju np. słonecznikowego
  • 12 łyżek mleka
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 0,5 cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie:

Jajka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania puszystej piany. Następnie stopniowo dosypujemy do ubitych jajek cukier ciągle miksując.

Odkładamy mikser. Do masy wlewamy olej i mleko, mieszamy składniki. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Na koniec dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki do połączenia.

Formę, w której będziemy pies ciasto, wykładamy papierem do pieczenia. Sprawdzi się tu mała keksówka lub tortownica 22 cm.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy około 30 minut do tzw. suchego patyczka.

Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i oprószamy cukrem pudrem lub ozdabiamy lukrem. Smacznego!