Ciastka waflowe – Pyszne danie zamiast kotletów: Zrobisz je w zaledwie 15 min. Zapomnisz o innych przepisach.
Lubisz ciastka waflowe, ale kojarzysz je raczej z przekąską? Od teraz spojrzysz na nie zupełnie inaczej.
Ciastka waflowe można wykorzystać nie tylko do deserów, ale także – jak w tym przepisie do słonej, mięsnej przekąski. Jak dla mnie największym atutem tego przepisu jest jego czas przygotowania.
Cały przepis nie jest skomplikowany, nie zajmuje dużo czasu, a wafle z mięsnym nadzieniem są obłędne w smaku!
SKŁADNIKI:
- 3 całe jaja
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 500 gram mielonej wołowiny
- 6 sztuk ciastek waflowych
- mielony czarny pieprz do smaku
- 50 ml mleka
- sól do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do mięsa mielonego dodaj drobno posiekaną cebulę, całe jajko, sól pieprz i dokładnie wymieszaj. Na ciastka waflowe nałóż kilka łyżek nadzienia i przykryj drugim waflem, po czym lekko dociśnij dłonią, aby wafle przyległy do nadzienia.
Powstałą kanapkę waflową pokrój tak samo jak pizzę, na 6 kawałków. Wykorzystaj całe nadzienie i postępuj tak samo z każdym waflem, nakładając na niego nadzienie i przykrywając drugim.
Następnie do miski wlej mleko oraz jaja, które zostały, dokładnie wymieszaj. Wafle pokrojone na kawałki zanurzaj w mieszance jajeczno – mlecznej.
Obtoczone w mieszance wafle smaż na rozgrzanej patelni na oleju słonecznikowym. Czas smażenia jest uzależniony od tego, jak gruba jest warstwa mięsa mielonego między waflami.