Te maślane ciasteczka znikają w mig w mojej kuchni. Tak przygotowała je moja babcia.

Pamiętasz, te kruche ciasteczka sprzedawane w stołówkach szkolnych? Ich smak jest niesamowity, za każdym razem gdy je przyrządzam wracam do dziecięcych wspomnień…

Składniki:

  • Masło – 100 g
  • Cukier – 100 g
  • Jajka kurze – 1 szt.
  • Mąka – 400 gr
  • Proszek do pieczenia – 10 g
  • Mleko – 100 ml
  • Sól – do smaku
  • Wanilia- do smaku

Przygotowanie:

1. Zanim zaczniesz gotować, musisz wyjąć masło z lodówki, aby było miękkie. Masło możesz zastąpić margaryną. Kiedy masło będzie miękkie, dodaj do niego cały cukier. Za pomocą trzepaczki lub widelca ostrożnie utrzyj masło z cukrem.

2. Dodaj jajko i wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć miksera w tym celu, ale wystarczy też trzepaczka.

3. Teraz dodaj proszek do pieczenia i wanilinę. Potem mleko. Delikatnie wymieszaj poprzednie składniki i dodaj przesianą mąkę, zagnieć ciasto. Jest ono bardzo miękkie i elastyczne.

4. Rozwałkuj warstwę ciasta na grubość około 7 milimetrów. Wytnij ciasteczka z ciasta za pomocą okrągłego kubka lub foremek na babeczki. Górę gotowych ciastek możesz posypać cukrem.

5. Ciastka piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Wychodzą na prawdę miękkie i pachnące! Smacznego!

error: Content is protected !!