Mój rodzinny przepis na faworki. Można chrupać bez końca. Każdemu wyjdą.

Chrusty to bardzo prosty i pyszny deser, który można chrupać bez końca. Jego smak znają i kochają wszyscy bez wyjątku! Podzielę się dziś z Wami sprawdzoną recepturą, która zawsze wychodzi każdemu idealnie!

Składniki:

  • Mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • Mleko – 50 g *
  • Śmietana gęsta kwaśna – 70 g *
  • Soda – 1 łyżeczka
  • Jajka kurze – 2 sztuki
  • Wanilia – szczypta
  • Cukier – 1 łyżka stołowa
  • Wódka – 2 łyżki stołowe
  • Ocet – 1 łyżeczka
  • Cukier puder
  • Olej roślinny – 300 ml

* Zamiast mleka i kwaśnej śmietany możesz wziąć taką samą ilość kefiru.

Chrząszcz powietrzny

Przygotowanie:

Ubij jajka z cukrem i wanilią w dużej misce, dodaj mleko, śmietanę (lub kefir) oraz wódkę i wszystko dokładnie wymieszaj.Dodatek wódki sprawia, ze faworki nie chłoną mocno tłuszczu, można go zastąpić innym mocnym alkoholem (np spirytusem).

Ocet wymieszaj z sodą i dodaj do ciasta.

Do powstałej masy stopniowo dodawaj mąkę, dokładnie mieszając wszystkie składniki. Ciasto powinno być jednorodne i nie powinno przylegać do rąk.

Podziel ciasto kilka części. Każdą część rozwałkuj cienko i potnij na paski o długości  około 8-10 centymetrów i szerokości około 3 centymetrów. Na środku każdego paska wykonaj cięcie.

Włóż jeden z końców paska w nacięcie i przeciągnij na drugą stronę otrzymując w ten sposób chrusty.

Wlej olej roślinny na patelnię i rozgrzewaj, do momentu aż pojawią się bąbelki.

We wrzącym oleju zanurz po 4-5 sztuk faworków i smaż je równomiernie ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie wyjmij je łyżką cedzakową, układaj najpierw na serwetce, aby usunąć nadmiar oleju, a następnie przenieś na naczynie do serwowania i posyp cukrem pudrem.

Pozostaje tylko zaparzyć pyszną kawę, która będzie cudownym dodatkiem do chrustów przygotowanych według tego wspaniałego przepisu. Smacznego!

error: Content is protected !!