Ten chlebek w jajku robi furorę w moim domu. Każdy powinien go spróbować. Smaki dzieciństwa

Chleb w jajku z serem i musztardą to szybki pomysł na danie naszych mam i babć.

Kto z Was pamięta swoja babcię, która regularnie przygotowuje ten prosty, ale smaczny posiłek?

Na pewno jest Was dużo i dziś przypomnimy Wam tę recepturę.

Składniki:

  • 4 kromki starego chleba
  • 2-3 obrane ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 plasterki szynki
  • pieprz według twojego gustu
  • śmietana
  • 1-2 łyżki musztardy
  • 2 plasterki sera
  • sól według własnego gustu
  • tarty twardy ser

Sposób przygotowania:

Najpierw wymieszaj jaja, śmietanę, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek, odpraw solą i pieprzem.Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

Kromkę chleba zamocz z każdej strony w mieszance z  jajek, połóż na blaszce. Na kromkę ułóż plasterek sera i szynki.

Przykryć drugą kromką chleba zamoczoną uprzednio również w  mieszance z jaj. Górę posypać tartym serem.

Analogicznie powtórzyć czynność wykorzystując pozostałe kromki chleba.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni, aż chleb będzie miał piękny, złoty kolor.

Następnie obróć chleb aby druga strona również się zarumieniła. Smacznego!

error: Content is protected !!