Łatwy przepis na bułeczki serowe, które błyskawicznie znikają z talerza. Rozpływają się w ustach

Znamy łatwy przepis na bułeczki serowe, które błyskawicznie znikają z talerza. Idealnie miękkie, delikatne, dosłownie rozpływają się w ustach!

Możesz je zabrać do pracy, dać dzieciom do szkoły, zabrać na piknik, zjeść na kolację czy śniadanie. Te wszechstronne i uniwersalne bułeczki na pewno zachwycą Cię swoim smakiem!

przepis na ciasto serowe ze zdjęciem

SKŁADNIKI

  • 800–900 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suchych drożdży
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki masła
  • 250 g twardego sera

PRZYGOTOWANIE

Podgrzej mleko i wymieszaj z cukrem.

Dodaj suche drożdże do mleka, wszystko wymieszaj i pozostaw na kilka minut.

przepis na ciasto serowe

Przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą.

Rozbij 2 jajka, jedno żółtko oddziel od białka i włóż do osobnego pojemnika, przykryj folią.

jak zrobić placki serowe w domu

Roztrzep pozostałe jajka widelcem i dodaj do drożdży, dobrze wymieszaj.

placki serowe, jak zrobić

Następnie dodaj olej roślinny do mieszanki drożdżowej i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

placki serowe jak gotować

W mące zrób zagłębienie pośrodku i wlej mieszaninę drożdży. Wymieszaj wszystko widelcem, aż otrzymasz gładką masę, a następnie dodaj kolejne 3 łyżki miękkiego masła i zagnieć rękami elastycznego ciasto.

Gotowe ciasto nie powinno przylegać do rąk.

placki z serem clipart

Włóż je do głębokiej miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 30 minut.

ciasta mozzarella

Wyjmij ciasto i zagnieć je rękami. Podziel na 20 kawałków i uformuj z nich kulki.

Pokrój twardy ser w kostkę około 2 cm, do każdej bułki delikatnie włóż kawałek sera i ponownie uformuj kulki.

polewy serowe

Przykryj blachę papierem do pieczenia i rozłóż bułki na wierzchu.

Delikatnie przykryj bułeczki folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut.

placki serowe prosty przepis

Ubij żółtko i delikatnie posmaruj nim bułki. Możesz posypać je np. ziarnami sezamu.

robić ciasta serowe

Piecz bułeczki serowe w piekarniku przez 15–20 minut w temperaturze 220 stopni.

Cóż za obłędny aromat roznosi się po całym domu w trakcie ich pieczenia. Ser możesz zastąpić np. jajkiem ze szczypiorkiem lub nadzieniem mięsnym. Smacznego!

error: Content is protected !!