Biszkopt z gorącym mlekiem – lekki i miękki. Efekt końcowy mnie zachwycił

Spróbowałam przygotować biszkopt z gorącym mlekiem. Jeszcze nigdy wcześniej takiego nie próbowałam. Efekt końcowy mnie zachwycił! A moje dzieci zjadły go co do ostatniego okruszka!

Składniki:

  • 120 g mleka,
  • 60 g masła
  • 165 gr mąki
  • 6 gr proszku do pieczenia
  • 165 g cukru
  • 3 jajka o średniej wielkości w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub torebka cukru waniliowego ( o tą ilość pomniejsz zawartość w przepisie zwykłego cukru)
  • szczypta soli

Przygotowanie: 

Włącz piekarnik i rozgrzej do 175 gr. Potrzebna Ci będzie odpinana forma (moja ma 20 cm średnicy) lub zwykła forma wyłożona kółkiem z pergaminu na dole i paskiem na jej obwodzie.

Przesiej mąkę, proszek do pieczenia dwa razy, dodaj szczyptę soli.

Podgrzej w garnku mleko i masło, aby masło się roztopiło.

Ubijaj jajka przez około minutę i stopniowo dodawaj cukier. Dalej ubijaj przez około 10 minut.

Teraz w trzech etapach dodawaj do masy jajecznej mąkę.

delikatnie mieszając ją łopatką i wykonując ruchy od dołu do góry.

Aż uzyskasz gładką masę.

Podgrzej mleko i masło do momentu, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki. Nie gotuj! W dwóch etapach wlej gorącą mieszankę do ciasta.

Mieszaj od dołu do góry szpachelką około trzy razy.

Wlej uzyskaną masę do formy.

Piecz przez 25-30 minut w 175 stopniach. Wyjmij z piekarnika i odwróć do góry dnem formę na ruszcie (kratce), pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.

Zdejmij formę.

Polecam udekorować gotowe ciasto cukrem pudrem i zaparzyć aromatyczną kawę! Smacznego!