Przekąska do herbatki w 10 minut. Raz dwa i gotowe, a moi goście zachwyceni.

Banany smażone w cieście to idealny, szybki i słodki dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Możesz również wykorzystać do przygotowania tego niesamowicie pysznego deseru każdy inny owoc, który lubisz.

Delikatny i oryginalny deser nie wymaga dużo czasu na przygotowanie (zajęło mi to około 7 minut), a rezultat nie pozostawił nikogo obojętnym na ten pyszny smak.

Po obróbce cieplnej banany stają się jeszcze delikatniejsze, bardziej miękkie i aromatyczne. Przysmak ten jest tak pożywny, że z łatwością może zastąpić nawet śniadanie.  Największymi fanami tego dania są oczywiście dzieci!

Składniki:

  • 4-5 bananów;
  • 100 mililitrów mleka;
  • 5-6 łyżek mąki pszennej;
  • 1 świeże jajo kurze;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 0,25 łyżeczki soli;
  • 0,5 łyżeczki sody;
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • rafinowany olej słonecznikowy.

Uczta na herbatę w 10 minut: łagodzi prostotę i smak

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj ciasto. Wbij jedno świeże jajko kurze do miski, wlej mleko, dodaj cukier, sól i wszystko wymieszaj trzepaczką, na gładką masę.

Dodaj przesianą mąkę pszenną (5-6 łyżek stołowych ), wymieszaj ciasto trzepaczką, aby nie było grudek. Gotowe ciasto ma nieco bardziej rzadką konsystencję niż ciasto na naleśniki.

Dodaj sodę oczyszczoną wymieszaną z octem lub sokiem z cytryny, wymieszaj.

Banany pokrój na kawałki, o szerokości 1-1,5 centymetra.

Wlej dużą ilość rafinowanego oleju słonecznikowego do rondla, dobrze rozgrzej.

Zanurz przygotowane plasterki banana w misce z ciastem, dobrze je obtocz. Najlepiej zrobić to pomagając sobie łyżką stołową.

Z ciasta wyjmij banany widelcem i szybko zanurz je w rozgrzanym oleju. Pamiętaj, aby wkładać jeden kawałek na raz.

Smaż chwilę ze wszystkich stron na złoty kolor.

Gotowe banany przenieś na talerz przykryty ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Możesz podawać te pyszne smakołyki np. z lodami lub miodem. Miłej kawy i smacznego!

error: Content is protected !!